18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Videóra vette egy orosz propagandista, ahogy lábon lövik Szoledarban

külföld
2023 január 22., 14:01
comments 38

A putyinista propagandamédia videója mindennél jobban szemlélteti, mennyire nem igaza ugyanennek a propagandának az az állítása, hogy az orosz csapatok teljesen elfoglalták a donyecki Szoledar városát. A Kreml-barát Readovka tévécsatorna újságírója ugyanis maga vette videóra, ahogy ukrán katonák lábon lövik Szoledarban.

A teljes katonai ruhában és védőfelszerelésben bejelentkező Anasztazia Jeluskova, a Readovka munkatársa a városban harcoló Wagner csoport egységével volt a fronton. Amikor épp arról beszél a kamerába, hogy a közelben heves tűzharc dúl, hallani, ahogy egy lövedék becsapódik, Jeluskova pedig elejti a kamerát és fájdalmasan sikoltozni kezd.

Az orosz sajtó szerint Jeluskova súlyosan megsérült, a térdén találta el a lövés, meg kellett műteni. Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoshadsereg egyre nagyobb politikai befolyással bíró vezetője szerint Jeluskova hősiesen viselte a sérülését. Több mint 10 nappal ezelőtt szintén Prigozsin arról beszélt, hogy Szoledar már teljesen az orosz csapatok, pontosabban a Wagner ellenőrzése alatt van. Úgy tűnik, ez a mai napig nem teljesen igaz.

Szoledar amúgy egy a háború előtt tízezer lakosú sóbányász város, amelynek stratégiai jelentősége egyáltalán nincs, viszont már hónapok óta ez volt az orosz csapatok első értelmezhető "győzelme", amit különösen Prigozsin és köre próbál hatalmas győzelemként beállítani az orosz nyilvánosságban. (Daily Beast)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.