Prigozsin szerint az oroszok elfoglalták Szoledart, az ukránok szerint még tart a harc

háború
2023 január 11., 18:53
comments 35

A Wagner csoport alapítója, Jevgenyij Prigozsin a sajtószolgálatán keresztül közölte, hogy az orosz erők elfoglalták a donyecki régióban lévő Szoledart. Azt írta: „Még egyszer szeretném megerősíteni Soledar területének teljes felszabadítását és megtisztítását az ukrán hadsereg egységeitől. A civileket kivonták, a magukat megadni nem akaró ukrán egységeket megsemmisítették.” Prigozsin szerint kb. 500 embert öltek meg, „az egész város tele van ukrán katonák tetemeivel”. „Szó sem lehet semmilyen humanitárius folyosóról. Kezdjük az aknák felszámolását” – írta.

Lerombolt épületek Szoledarban 2022. november 20-án.
photo_camera Lerombolt épületek Szoledarban 2022. november 20-án. Fotó: Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency via AFP

Az ukrán hadsereg vezérkara viszont az esti jelentésben nem erősítette meg Szoledar elfoglalását, mondván, az orosz csapatok „megpróbálják átvenni az irányítást a város és az ukrán egységek utánpótlási útvonalai felett”, de súlyos veszteségeket szenvedtek, és a harcok folytatódnak. Volodimir Zelenszkij az esti beszédében azt mondta, hogy a Szoledarért folytatott harc még mindig tart.

Hétfő este az ukrán elnök azt mondta, Szoledarban már a falak sem állnak, a földön pedig orosz katonák holttestei hevernek, de az ukránok kitartanak, és nem valószínű, hogy az oroszok körbe tudják venni a várost. (Meduza)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.