Akkora jégtábla vált le az Antarktiszról, hogy azon háromszor elférne Budapest

klímakatasztrófa
2023 január 23., 20:19
comments 2

Hatalmas jégtábla vált le az Antarktiszról - közölték hétfőn a British Antarctic Survey brit kutatóintézet szakértői. A Chasm-1 elnevezésű, mintegy 1550 négyzetkilométer területű jégtábla vasárnap este szakadt le a Déli-sarkot borító jégpáncéltól.

A Chasm-1 még mielőtt teljesen levált volna az Antarktiszról a Northumbria Egyetem fotóján.
photo_camera A Chasm-1 még mielőtt teljesen levált volna az Antarktiszról a Northumbria Egyetem fotóján. Fotó: Northumbria University

Két éve ugyanebben a térségben, vagyis a Brunt-selfjég tengerbe nyúló jégtömegéről már leszakadt egy hasonlóan hatalmas jégtábla. A selfjégen található a Halley VI brit kutatóállomás, amelyről a kutatók évek óta figyelemmel kísérik a jégen keletkező hatalmas repedéseket.

A jéghegyek keletkezése természetes folyamat, amelyet viszont a globális felmelegedés jelentősen felgyorsít. A Déli-sarkon a klímaváltozás hatása erősen érezhető, tavaly az Antarktisz több pontján is hőmérsékleti rekordokat mértek. 2022 februárjában az utóbbi 44 év műholdas megfigyelései során a jégtakaró legkisebb kiterjedését figyelték meg.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.