Az orosz kormány kiutasítja a moszkvai észt nagykövetet, ezt Észtország és Lettország sem hagyta válasz nélkül

külföld
2023 január 23., 13:32
comments 19

Oroszország távozásra szólította fel Észtország nagykövetét - jelentette be hétfőn a moszkvai külügyminisztérium. Erre reagálva Észtország kormánya is kiutasította az orosz nagykövetet, majd a lett kormány is bejelentette, hogy alacsonyabb szintre helyezi a diplomáciai kapcsolatait Oroszországgal, vagyis hazaküldi az orosz nagykövetet.

Az orosz külügy közleménye szerint

"az elmúlt években az észt vezetés szándékosan rombolta teljes kapcsolatrendszerét Oroszországgal. Tallinn a ruszofobiát és a hazánkkal szembeni ellenségeskedést állami szintre emelte".Ennél konkrétabban az orosz kormány azzal indokolta az intézkedést, hogy Észtország csökkentette a tallinni orosz nagykövetség létszámát. "Az észt nagykövetnek a következő hónapban el kell hagynia Oroszországot, és azután mindkét országot ideiglenes ügyvivő (charge d'affairs) fogja képviselni egymás fővárosában nagykövet helyett" - közölte az orosz külügyminisztérium.

photo_camera Az orosz külügyminisztérium épülete Moszkvában. Fotó: EVGENII BUGUBAEV/Anadolu Agency via AFP

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint "az észt kormány azt kapta, amit megérdemelt" - kommentálta a két ország közötti kapcsolat leszállítását.Az észt külügyminisztérium az orosz lépésre válaszul felszólította a tallinni orosz nagykövetet, hogy február 7-én hagyja el Észtországot.Az Észtországgal szolidaritást vállaló Lettország is közölte, hogy február 24-től alacsonyabb szintre helyezi az Oroszországgal fenntartott diplomáciai kapcsolatokat, és ezt Oroszországtól is elvárja - jelentette be Twitter-üzenetben Edgars Rinkevics lett külügyminiszter. Litvánia már május 22-én kiutasította az orosz nagykövetet.

Észtország és balti szomszédai, Lettország és Litvánia a NATO-szövetségesek azon csoportjába tartoznak, amely erősen szorgalmazza, hogy Németország szállítson Ukrajnának Leopard harckocsikat az orosz invázió elleni harchoz. Észtország a múlt héten - más szövetséges országokhoz csatlakozva - fegyverszállítmányt küldött Ukrajnának. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.