Banánnal dobálták és állandóan rasszista gyalázásoknak volt kitéve iskolájában Lewis Hamilton

sport
január 23., 18:12
comments 1

Banánnal dobálták meg és rendszeresen illették a feketéket gyalázó jelzőkkel Lewis Hamiltont. A hétszeres Forma 1-es világbajnok élete legnehezebb időszakaként hivatkozik ezért iskolás éveire.

A most 38 éves versenyző az On Purpose című podcastban így fogalmazott: „Már hatéves koromban zaklattak. Abban a bizonyos iskolában én voltam az egyik a három színesbőrű gyerek közül, és a nagyobb, erősebb, zsarnokoskodó gyerekek dobáltak sokszor.”

Hamilton az angliai Stevenage-ben született és oda is járt iskolába. Ráadásul nem csak a gyerektársai voltak vele kegyetlenek. „Az iskolában 1200 gyerekből hat vagy hét gyerek volt fekete, és hármunkat állandóan az igazgatói iroda elé állítottak. Az igazgató csak ránk - és különösen rám - volt rászállva” – mondta.

photo_camera 2020-ban Törökországban lett világbajnok legutóbb Lewis Hamilton Fotó: TOLGA BOZOGLU/AFP

A rasszizmus elleni fellépés missziója a világbajnoknak. Többször viselte a Black Lives Matter feliratot különböző ruháin, vagy épp a maszkján, ahogy a fenti fotón is. Egy ideig a versenyzőtársaival együtt le is térdelt a versenyek előtt, kiállva a mozgalom mellett.

De nem csak az anti-rasszizmus ügyét tartja fontosnak. Magyarországon járva két éve a homofób törvényről is beszélt. „Elfogadhatatlan, gyáva és félrevezető, hogy a hatalmon lévők ilyet vezessenek be” – mondta.

(via Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt