Barátból ellenség: megfélemlítéssel, kirakategyetem építésével vádolja Merkelyt egykori szövetségese

Lezárt tartalom a Kör tagjainak oktatás
január 23., 04:55
comments 14
  • Szokatlanul éles harc indult a Semmelweis Egyetem rektori posztjáért.
  • Merkely Bélát, a járvány alatt országosan ismertté vált kardiológust egykori szövetségese, az orvosi kar dékánja hívta ki.
  • Kellermayer Miklós nem finomkodik, a széles nyilvánosság előtt beszél Merkely félelemkeltő stílusáról, és bírálja a „rangsorfetisizmust”.
  • Pár hónappal a választás előtt az egyetemet fenntartó alapítvány hozott olyan szabályt, ami megkönnyítette, hogy befolyásos vezetők elinduljanak Merkely ellen.

Sokáig kérdéses volt, szembeszáll-e bárki Merkely Bélával a Semmelweis Egyetem rektori posztjáért. Végül mégis akadt kihívója, ráadásul olyasvalaki, aki kulcspozícióban van az Általános Orvostudományi Kar dékánjaként, és a legutóbbi választáson még Merkely csapatát erősítette.

Kellermayer Miklós bemutatkozása elég hatásosra sikerült, ráadásul nem az egyetemi lapban vagy valamilyen zárt fórumon, hanem újonnan indított, nyilvános Facebook-oldalán kezdett kampányolni. Ez meglepő annak fényében, hogy először a 44 tagú szenátus választ a jelöltek közül, a végső döntést pedig az egyetemet fenntartó alapítvány négy kurátora mondja ki (Merkely az ötödik tag).

Kellermayer nemcsak ennek a szűk körnek, de nem is csak az oktatóknak, hallgatóknak és klinikai dolgozóknak a figyelmére apellált, hanem mindenkiére, aki az elmúlt években követte Merkely felemelkedését a tévében és az óriásplakátokon. Szokatlanul kemény hangot ütött meg első videójában:

„Elkezdtek fontosabbá válni a látványelemek, mint a valódi minőség. (...) És egyetemi közegben elfogadhatatlan, szorongást és félelmet hozó stílus ütötte fel a fejét, ami megroppantotta a Semmelweis Egyetem szellemi gerincét.”

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt