Bronzérmesek lettünk a Bocuse D'Or-on

étel
2023 január 23., 19:48

Vannak furcsa világversenyek és van a Bocuse D'Or, ahol ordibáló, zászlót lengető emberek előtt főznek – jellemzően – férfiak.

Pillanatkép az élő közvetítésből.
photo_camera Pillanatkép az élő közvetítésből.

Ennek a sportnak(?) stadiont ugyan még nem építettünk, de kormányzati körök is kedvelik, amennyiben a miniszterelnök lánya is ellátogatott már szurkolni ilyen eseményre a magyar csapatnak.

Schmitt Pál és Orbán Ráhel a verseny 2016-os döntőjén.
photo_camera Schmitt Pál és Orbán Ráhel a verseny 2016-os döntőjén.

Szóval több száz (akár ezer) fős nézősereg és kamerák előtt idén ezeket készítette el a magyar csapat:

Budapest tál, amelyet Szabadság-híd ihletett:

  • Ördöghal füstölt kagylóval, sötét algával és citromos kovászos kenyér krutonnal
  • Pácolt gyökérzöldségekből készült rózsák, folyékony krumpli, fűszernövények és érlelt sajt
  • Cékla és tokaji borzselé, fekete borsos-zsályás puha hagyma, ropogós csicsóka
  • a „Magyar lakoma”, ami gulyás fűszerekkel ízesített fekete kagylós tortelliniből áll, enyhe tormával és metélőhagymával ízesített kék kagyló szósszal, szezonális magyar zöldségekkel az erdőről és mezőről
  • Sült ördöghal mártás barna vajjal és tokaji borgyöngyökkel

A tányér feladat elemei:

  • Hideg tökleves, tökkel és petrezselyemmel töltött uborka, habos zabkrém enyhe tormával, füstölt olajban pácolt zöldborsó
  • Tükörtojás gombával, hagymával, savanyított tökkel,citromos zsályával és krémes tojássárgájával
  • Érlelt sajtból készült szósz, tökkel és tökolajjal
  • Joghurthab folyékony tökkel, vaníliával, almával és málnával, töktorta
  • Ropogós „föld” meglepetés, csokoládéval, mogyoróval és citromkóróval

(A menü felsorolásához a forrás a Telex cikke volt)

Nos mindezek a finomságok, ínycsiklandó ínyencségek idén bronzérmet hoztak a csapatnak, azaz Dalnoki Bence séfnek, Nyikos Patrik commisnak, Széll Tamás coachnak és Szulló Szabinának, aki a felkészítésben vett részt.

Így örült a bronznak a magyar team.
photo_camera Így örült a bronznak a magyar team. Fotó: JEFF PACHOUD/AFP

Most jó magyarnak lenni.

Ha valakit pedig ennél is mélyebben érdekelnek a glamour gasztronómia mély bugyrai, ennek a podcastunknak a 40. percénél további érdekességeket hallhat a boküzdórról.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.