Szeptember 2-án a Michelin nemzetközi étteremkalauz kiadója bejelentette, hogy új online kiadványt indít Budapest City Guide néven. A regionális, csak Budapestet bemutató kalauzban most 25 étterem szerepel, ebből hetet minősített csillaggal a Michelin. Minimum furcsa, hogy az ajánlott éttermek közül több hónapok óta nem működik, és egyelőre az újranyitásukra sincs remény. A korábban legmagasabbra értékelt magyar étterem, az Onyx nem szerepel a kiadványban, így elveszítette a csillagait, hiszen hónapok óta zárva tart. De ugyanolyan régen zárva van a Costes és Babel is, és még egyik újranyitásáról sincs hír, mégis csillaggal maradt a kalauzban mindkettő.
Vajon milyen viszonyban áll a Michelin bejelentése azzal a nyár eleji hírrel, miszerint a magyar kormány vagy a turisztikai ügynökség több százmillió forint értékű megállapodást kötött a kalauz kiadójával egy magyar témájú nemzetközi kiadvány elkészítésére?
A százhúsz éve alapított, egészen az utóbbi évekig a Michelin gumigyár finanszírozásával működő kalauzt újabban egyre több kritika éri. A turisztikai ügynökségek megjelenése a kalauz szponzorai között biztosan nem növeli a Michelin hitelességét és függetlenségét.
Molnár B. Tamással, a Magyar Gasztronómiai Egyesület elnökével, a már megszűnt Alexandra és Gault-Millau étteremkalauzok volt főszerkesztőjével beszélgettünk a Michelin körüli furcsaságokról. Molnár szerint a francia kalauz már régen nem képes tartani szakmai színvonalát, az egymást követő botrányok is azt mutatják, hogy egyszerűen túlnőtt rajta a feladat.
A magyar kormány néhány éve iszonyúan elkezdett költeni a magyar gasztronómia reklámjára. A milliárdos nagyságrendű pénz két francia cégnél, a Bocuse d'Or szakácsverseny rendezőjénél és a Michelin kiadójánál landol. A pénz hasznosulása meglehetősen kétséges.
Az interjú 8. percében Molnár B. Tamás említést tesz a konyhafőnökváltások kezeléséről, ígérve, hogy erre később visszatér. Visszatérni elfelejtettünk, de Tamás utólag az alábbi kiegészítést tette:
„A brüsszeli Comme chez Soi konyháját 1926 óta ugyanaz a család viszi, 1979-től 27 éven át volt három Michelin-csillaguk. Amikor a harmadik generációt képviselő Pierre Wynants 66 évesen hivatalosan is átadta a konyha vezetését vejének, Lionel Rigolet-nek, a Michelin automatikusan elvett egy csillagot az étteremtől – hangsúlyozva, hogy ez nem lefokozás, hanem »várakozó álláspont« – ez náluk így szokás, ha változás van a konyha élén. Válasznyilatkozatában a Comme chez Soi jelezte: az égvilágon semmi sem változott/zik a konyhájukon, valójában már hosszú évek óta Lionel a konyhafőnök, csak most tették hivatalossá a funkcióját. Mindez 2006-ban történt, azóta is két csillaggal szerepelnek a kalauzban.
Hasonló történt Paul Bocuse halála után, aki köztudottan már régóta nem vezette aktívan éttermét. (A L’Auberge du Pont de Collonges 55 évig volt 3 csillagos, ami rekord.) 2020-ban nyilatkozatot adtak ki a Michelin-kalauz megjelenése előtt: »Két éve, hogy Monsieur Paul elhagyott minket, s minthogy a csillagokat nem a séf, hanem az étterem kapja, mindannyian nagy érdeklődéssel várjuk, mi történik velünk«. A kalauz szokásához híven »várakozó álláspontra helyezkedett«, és elvett egy csillagot.”
(Ennek a Budapest City Guide szempontjából azért van jelentősége, mert több olyan, jelenleg zárva tartó étterem is szerepel a kalauzban, amelyről tudható, hogy ha újra ki is tud nyitni, biztosan teljesen új csapattal, új konyhafőnökkel kezd.)
Kommentek
Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.