Megnevezték, ki rendelhette meg a brit újságíró és társa meggyilkolását

A brazil rendőrség megnevezte Dom Phillips brit újságíró és Bruno Pereira brazil őslakos szakértő tavalyi amazóniai meggyilkolásának feltételezett kitervelőjét.

Rubens Villar Coelhót, becenevén Colômbia-t először tavaly júliusban tartóztatták le a vádak alapján – egy hónappal azután, hogy a két férfit meggyilkolták az Amazonas Javari-völgyében. Októberben szabadon engedték, de a múlt hónapban újra letartóztatták, mert megszegte az óvadék feltételeit.

Hétfőn délután a Javari-völgynek otthont adó Amazonas állam szövetségi rendőrfőnöke újságíróknak elmondta, hogy a nyomozók arra a következtetésre jutottak, hogy Villar Coelho - akit azzal vádolnak, hogy illegális halászatot folytat a távoli határvidéken - rendelte el a gyilkosságokat.

photo_camera Tüntetők Dom Philips és Bruno Pereira képével 2022. június 9-én Brazíliában. Fotó: EVARISTO SA/AFP

Tavaly nyár óta többször is írtunk Dom Phillips és Bruno Pereira meggyilkolásáról. A rendőrség június 15-én közölte, hogy a dzsungel közepén emberi maradványokat találtak. Egy helyi halász, Amarildo da Costa de Oliveira vezette őket oda, és beismerő vallomást tett, miszerint ő lőtte le az újságírót és segítőjét.

Mészáros Juli cikke részletesen foglalkozott azzal, hogyan kapcsolódtak össze az illegális halászok a brazil kormány érdekeivel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt