Ne számítsanak a törökök támogatására a NATO-csatlakozásban a svédek – üzente Erdogan

külföld
január 23., 19:47
comments 19

Szombaton tüntetést tartottak a török nagykövetség szomszédságában Stockholmban. A demonstrációt a Kurd Demokratikus Közösségi Központ nevű szervezet szervezte és alapvetően a Törökországban élő kurdok problémáira hívta fel a figyelmet. Mindezt olyan erős eszközökkel, mint egy óriás Erdogan kép, amin néhányan ugráltak is.

photo_camera Fotó: CHRISTINE OLSSON/AFP

A problémát, ami megrengetheti a NATO-t, azonban – látszólag – nem ez okozta, hanem az, hogy a tüntetésen megjelent Rasmus Paludan, a Stram Kurs (Kemény Vonal) nevű szélsőjobboldali párt vezetője és elégette a Korán egy példányát.

photo_camera Rasmus Paludan kezében itt még ép a Korán. Később elégett. Fotó: FREDRIK SANDBERG/AFP

Ez akkora felháborodást keltet, hogy az Erdogan hívei azóta svéd zászlókat égettek több tüntetésen is Isztambulban.

photo_camera Erdogan támogatók Isztambulban a svéd nagykövetség épülete előtt. Fotó: YASIN AKGUL/AFP

És ami az igazán fájdalmas ezekben a fejleményekben, hogy Svédország (Finnországgal közösen) arra vár, hogy csatlakozhasson a NATO-hoz, amit csak akkor tud megtenni, ha mind a harminc tagállam hozzájárul.

„Azok, akik ilyen istenkáromlást engednek meg a mi nagykövetségünk előtt, nem számíthatnak a NATO-tagságukhoz szükséges támogatásunkra" - mondta Erdogan a török kabinet ülése után tartott beszédében. „Ha ennyire szeretik terrorszervezetek tagjait (itt a kurdokra gondolt – a szerk.) és az iszlám ellenségeit, és védik is őket, akkor azt tanácsoljuk, hogy kérjenek támogatást tőlük az országuk megvédésére" - tette hozzá.A Reuters kikérte Tobias Billstrom svéd külügyminiszter véleményét a témában, ám a svéd kormány egyelőre nem kommentálná az ügyet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt