Rálőttek egy autóra a koszovói rendőrök, amikor az nem állt meg az ellenőrzőpontjuknál

külföld
2023 január 23., 16:45

Nem állt meg a rendőrök ellenőrzőpontjánál, a rendőrök rálőttek, végül egy rendőrautóba csapódott autójával két férfi Koszovó északi részén. Az MTI szerint két szerb férfi volt az autóban, az utas pedig meg is sérült az incidensben.

„Az ellenőrzőpontnál tartózkodó rendőri egység rendőri feladatainak ellátása közben megpróbált megállítani egy gépkocsit, amely ... nekiment a koszovói rendőrségi járműnek, veszélyeztetve a rendőrök életét" - áll a koszovói rendőrség közleményében.

Ilyen ellenőrzőpontokat állítottak fel a koszovói hatóságok. Ez épp Mitrovicában, a legnagyobb szerbek lakta városban van.
photo_camera Ilyen ellenőrzőpontokat állítottak fel a koszovói hatóságok. Ez épp Mitrovicában, a legnagyobb szerbek lakta városban van. Fotó: ERKIN KECI/Anadolu Agency via AFP

Mindez Leposavic városában történt, a szerb határ közelében, a múlt hónap végén kiéleződött feszültségek után felállított ellenőrzőpontok egyikénél.

Koszovó északi részén a tavalyi év második felében hónapokon át feszült volt a helyzet. A helyi szerbek decemberben barikádállítással és a Koszovó és Szerbia közötti határátkelőkhöz vezető utak lezárásával tiltakoztak amiatt, hogy a koszovói rendőrség letartóztatott egy egykori koszovói szerb rendőrt, aki állításuk szerint terrortámadást tervezett a választási bizottság épületei ellen.

A helyzet újév előtt rendeződött, a barikádokat eltávolították, az elfogott rendőrt házi őrizetbe helyezték. Ám az ortodox karácsony előestéjén Koszovó déli részén egy helyi albán férfi, szolgálaton kívüli katona rálőtt két szerb fiatalra, egy harmadik fiút pedig megvertek, így a feszültségek újra fellángoltak. Annyira, hogy Belgrád szerb katonákat küldött volna Koszovóba, de a NATO békefenntartói ezt nem engedélyezték.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.