Tízből nyolc kínai elkapta a koronavírust az elmúlt hetekben

koronavírus
2023 január 23., 16:01
comments 2

a Kínai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) szerint az ország 1,41 milliárd lakosának mintegy 80 százaléka fertőződött meg a Coviddal azóta, hogy decemberben visszavonták az ország eddigi szigorú, „zéró-Covid” nevet viselő rendelkezéseit.

Ez az arány körülbelül 1,2 milliárd ember megbetegedését jelentené, ami nyugati szakértők szerint egymillió halálesettel járna. A kínai kormány hivatalosan ehhez képest mindössze 72000 halálesetet ismert el az elmúlt hetekben.

Ebből több mint tizenkétezret az előző héten jelentettek a CDC-nél. A szigorú korlátozások feloldása egyidőbe esett a mindenféle ünnepségekkel járó holdújév és a hozzá kapcsolódó tavasz-fesztivállal.

Hosszú idő után először ünnepelték tömegek a holdújévet Kínában.
photo_camera Hosszú idő után először ünnepelték tömegek a holdújévet Kínában. Fotó: VERNON YUEN/NurPhoto via AFP

Az új, egyébként Omicron variáns okozta hullám számai nagyjából lehetetlenné teszik a pontos adatok megfigyelését a külvilág számára. Robert Booy, a Sydney-i Egyetem professzora a Guardiannek azt mondta, a halálos áldozatok száma valószínűleg 600 000 és 1 millió között várható. Booy és más, a Guardiannek nyilatkozó szakértők szerint a vírus valószínűleg már a korlátozások feloldása előtt is sokkal szélesebb körben terjedt, mint ahogy azt elismerték.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.