A libanoni főügyész és három bíró ellen is vádat emeltek a bejrúti robbanás miatt

jog
január 24., 11:30
comments 1

A libanoni főügyész, Hasszán Oueidat és három bíró ellen is vádat emeltek kedden a bejrúti kikötő közelében történt robbanás miatt, írja az AP. A 2020-as incidens volt a történelem egyik legnagyobb nem nukleáris robbanása, amely megsemmisítette a főváros kikötőjének és környékének nagy részét.

photo_camera Fotó: -/AFP

A kikötőben állomásozó egyik hajón, amely raktárként üzemelt, akkor 2750 tonna illegálisan és évek óta őrizetlenül tárolt ammóniumnitrát robbant fel, amelyet műtrágyázásra, de inkább bombakészítéshez használnak. Több mint kétszázan meghaltak, több mint hatezren megsérültek és 300 ezren maradtak otthon nélkül.

Az AP korábbi oknyomozó riportja szerint a bejrúti kikötő igazi mutyiparadicsom volt: remek pénzforrás, ahova minden politikai párt igyekezett benyomni az emberét, a kikötő így valójában sosem működött egységes szervezetként.

Azt, hogy a raktár és a benne tárolt robbanóanyag nem biztonságos, korábban többen is jelezték a hatóságoknak - hiába. A robbanás ügyében összesen tizenhárom ember ellen folyik eljárás, Hasszán Diab volt libanoni miniszterelnök és volt miniszterei felelősségét is vizsgálják. Tarek Bitar bíró hétfőn jelentette be, hogy folytatja a nyomozást, annak ellenére, hogy az erős politikai nyomás több mint egy évre felfüggesztette a munkáját.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt