A libanoni főügyész és három bíró ellen is vádat emeltek a bejrúti robbanás miatt

jog
2023 január 24., 11:30
comments 1

A libanoni főügyész, Hasszán Oueidat és három bíró ellen is vádat emeltek kedden a bejrúti kikötő közelében történt robbanás miatt, írja az AP. A 2020-as incidens volt a történelem egyik legnagyobb nem nukleáris robbanása, amely megsemmisítette a főváros kikötőjének és környékének nagy részét.

Egy kilotonna TNT-vel felérő robbanást okozott Bejrút kikötőjében a 12-es számú raktárban - a képen csak a helyén maradt. kétszáz méter átmérőjű kráter látható a gabonasiló romjai mellett - 2014 óta őrizetlenül tárolt 2755,5 tonna ammónium-nitrát.
photo_camera Fotó: -/AFP

A kikötőben állomásozó egyik hajón, amely raktárként üzemelt, akkor 2750 tonna illegálisan és évek óta őrizetlenül tárolt ammóniumnitrát robbant fel, amelyet műtrágyázásra, de inkább bombakészítéshez használnak. Több mint kétszázan meghaltak, több mint hatezren megsérültek és 300 ezren maradtak otthon nélkül.

Az AP korábbi oknyomozó riportja szerint a bejrúti kikötő igazi mutyiparadicsom volt: remek pénzforrás, ahova minden politikai párt igyekezett benyomni az emberét, a kikötő így valójában sosem működött egységes szervezetként.

Azt, hogy a raktár és a benne tárolt robbanóanyag nem biztonságos, korábban többen is jelezték a hatóságoknak - hiába. A robbanás ügyében összesen tizenhárom ember ellen folyik eljárás, Hasszán Diab volt libanoni miniszterelnök és volt miniszterei felelősségét is vizsgálják. Tarek Bitar bíró hétfőn jelentette be, hogy folytatja a nyomozást, annak ellenére, hogy az erős politikai nyomás több mint egy évre felfüggesztette a munkáját.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.