Németország megkapta a lengyel engedélykérést Leopard harckocsik Ukrajnába szállításához

háború
január 24., 11:41

Ezt Twitteren közölte Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter, aki az MTI szemléje szerint felszólította Németországot, hogy csatlakozzon az Ukrajnát Leopard-2 harckocsikkal támogató országok koalíciójához. „Ez közös ügyünk, hiszen egész Európa biztonságáról van szó.”

Jens Stoltenberg NATO-főnök kedden felszólította Németországot és szövetségeseit, hogy szállítsanak harckocsikat Ukrajnának. Az aa.com azt írja, Stoltenberg Boris Pistorius német védelmi miniszterrel közös sajtótájékoztatóján Berlinben azt mondta: „A háború ezen kulcsfontosságú pillanatában nehezebb és fejlettebb rendszereket kell biztosítanunk Ukrajnának. Minél gyorsabban.” Stoltenberg szerint Oroszország új offenzívákra készül, emiatt a szövetségeseknek fokozniuk kell Ukrajna katonai támogatását.

Annalena Baerbock német külügyminiszter vasárnap este azt mondta, nem érkezett még engedélykérés a külföldre eladott Leopard harckocsik Ukrajnába szállításáról, de ha érkezne ilyen, nem állnának a kezdeményezés útjába. A hadiipari exportról szóló német jogszabályok szerint a német szövetségi kormány engedélye nélkül nem lehet külföldre kivitt harckocsit harmadik országnak átadni.

A wpolityce.pl hétfőn ismertette Blaszczak levelét, amelyet Robert Habeck német gazdasági, valamint Boris Pistorius védelmi miniszternek címzett. A levélben azt írta, reméli, hogy Németország segíti Lengyelországot a harckocsik kezelésével megbízott ukrán katonák kiképzésében, és biztosítja az alkatrészeket és a lőszert.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő vasárnap azt mondta, ha Berlin nem hagyja jóvá a Leopard harckocsik átadását Ukrajnának, akkor Lengyelország egy szűkebb, Németország nélküli koalícióban is támogatná korszerű fegyverekkel az Oroszország által megtámadott országot.

A lengyelek eredetileg azt javasolták, hogy a nyugati államok szélesebb koalíciója legalább egy páncélos dandárnyi tankot adjon Ukrajnának, Lengyelország ennek keretében tizennégy Leopard-2 harckocsit szállítana a saját készleteiből. Dánia, Finnország, Norvégia, Spanyolország és Portugália is jelezte, hogy csatlakozna a kezdeményezéshez, a balti államok külügyminiszterei pedig szombaton közös nyilatkozatban felszólították a német kormányt, hogy azonnali hatállyal biztosítson ilyen harckocsikat Ukrajnának.

Pénteken a németországi Ramsteinban tartott találkozón az Ukrajnát támogató országoknak nem sikerült megállapodniuk a Leopard-2 nehézharckocsik szállításáról. A német védelmi miniszter azt mondta, megvizsgálják a lehetőségeket, felmérik a német haderőben használt Leopard 2-esek állományát, és a partnerekkel együttműködve a lehető leghamarabb döntést hoznak.