Törökország bekérette a holland nagykövetet egy hágai Korán-égetés miatt

külföld
2023 január 24., 10:28

A török külügyminisztérium kedden bekérette Hollandia ankarai nagykövetét, amiért múlt vasárnap Hágában a Pegida nevű szélsőjobboldali szervezet hollandiai vezetője, Edwin Wagensveld széttépte, meggyújtotta és megtaposta a Korán egy példányát.

A török külügy közleményében határozottan elítélte az „aljas támadást”. Azt írták, az, hogy a „szent értékeinket sértő” eset Svédországot követően ezúttal Hollandiában is megtörténik, egyértelműen bizonyítja, hogy az iszlamofóbia, a diszkrimináció és az idegenellenesség „Európában már nem ismer határokat”.

Hozzátették, azt várják a holland hatóságoktól, hogy folytassák le a szükséges eljárást az elkövetővel szemben, és hozzanak konkrét intézkedéseket a hasonló esetek elkerülése érdekében.

Múlt szombaton a stockholmi török nagykövetség közelében tartott tüntetésen egy iszlamofób párt vezetője égette el a Korán egy példányát. Utóbbi miatt Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn kijelentette, Svédország nem várhatja el Törökország támogatását a NATO-csatlakozást illetően. (MTI)