Zajlik a valaha volt legnagyobb amerikai–izraeli hadgyakorlat

külföld
január 24., 14:20
comments 1

Az USA és Izrael hétfőn megkezdte a két ország valaha volt legnagyobb közös hadgyakorlatát, ezzel egyértelmű jelzést küldve Iránnak, írja a CNN. A többnapos légi és tengeri gyakorlat aláhúzza a két ország szövetségének erejét, amivel kapcsolatban korábban kétségeket keltett az új izraeli kormány összetétele, ebben ultranacionalista és ultravallásos párok is helyet kaptak.

A bazalt tölgyei nevű éles gyakorlaton 100 amerikai és 42 izraeli repülőgép vesz részt, ott van a USS George H. W. Bush nukleáris repülőgép-hordozó csapásmérő egysége is, a hadviselés összes területét lefedik a világűrtől az elektronikusig.

„Keresve sem nagyon lehet” ehhez hasonló hadgyakorlatot találni, amelyen közel 6500 amerikai mellett 1100 izraeli személy vesz részt, mondta egy rangidős amerikai tisztviselő a CNN-nek.

photo_camera A USS George H. W. Bush Fotó: MICHAEL B. ZINGARO/AFP

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök december végén alakult kormányában olyan miniszterek is szerepet kaptak, akiknek korábban az izraeli politika szélsőségesen nacionalista peremvidékén volt helyük

A megkérdezett amerikai tisztségviselő elismerte a jelenlegi izraeli kormánnyal való ellentétek lehetőségét, de a hangsúlyt a két ország elköteleződésre fektette, ami szerinte nem képezheti alku tárgyát.

A legutóbbi Netanjahu-kabinetről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt