Bebetonozta a kormány a taxidíjak hatósági árát

POLITIKA
2023 január 25., 20:28
comments 1

Egy szerdai kormányrendelet szerint csütörtöktől az önkormányzatok a háborús veszélyhelyzet ideje alatt nem vezethetik ki az hatóságilag rögzített taxitarifákat. Vagyis nem törölhetik el a hatósági árazást úgy, mint tavaly Szegeden.*

Az ártörvény szerint eddig a taxiengedély érvényességi területe szerint illetékes települési önkormányzat (a fővárosban a Fővárosi Önkormányzat) képviselő-testülete dönthetett a személytaxis szolgáltatásért felszámítható árakról és azok alkalmazási feltételeiről. Az így létrehozott díjszabás rögzített hatósági árnak számít.

A most megjelent kormányrendelet szerint ezen csak úgy lehet változtani, hogy a rögzített hatósági ár alkalmazása helyett legmagasabb hatósági ár nem alkalmazható. Ugyanakkor kikötik, hogy ez a tilalom nem vonatkozik azokra az önkormányzatokra, amiknél a tarifaemelésről január 26-a előtt kihirdetett, de hatályba még nem lépett jogszabály rendelkezett.

A Fővárosi Közgyűlés pedig éppen január 25-én döntött az egységes taxistarifa 10 százalékos emeléséről (márciustól). Az alapdíj 1000-ről 1100 forintra, a kilométerdíj 400-ról 440-re, a percdíj pedig 100 forintról 110 forintra nő.

A taxirendelet módosítását - ami a tavalyi és az idei költségvetési rendelet módosítására vonatkozó indítványban szerepelt Karácsony Gergely főpolgármester javaslatára - egyhangúlag, 18 igennel fogadta el a testület. A Fidesz-KDNP fővárosi képviselői nem szavaztak. A díjemelést azzal indokolták, hogy a taxisoknak érezhető költségemelkedéssel jár az üzemanyagok ársapkájának - 2022 december eleji - eltörlése.

A Fővárosi Közgyűlés egyben felkérte Karácsony Gergelyt, felterjesztési jog keretében kezdeményezze a kormánynál az árak megállapításáról szóló törvény olyan módosítását, ami Bécs mintájára megengedné, hogy a taxiszolgáltatás hatósági árát sávosan - a legalacsonyabb és legmagasabb ár meghatározásával - szabályozhassák a helyi önkormányzatok. Mindezt azzal, hogy a javaslat elfogadása esetén a sáv középértékének tekintik a most megállapított hatósági árat.

*A cikk korábbi verziójában az szerepelt, hogy az áremelést tiltották meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.