Az amerikaiak is küldhetnek tankokat Ukrajnának

háború
2023 január 25., 05:38
comments 1

A BBC úgy tudja, a németek mellett az amerikaiak is hamarosan bejelentést tesznek majd arról, hogy tankokat küldenek Ukrajnának. A nyugati harckocsik ügye most az egyik legmeghatározóbb kérdés az oroszok ellen vívott háborúban.

A brit lap információi szerint a Biden kabinet 30 darab M1 Abramst ad majd az invázió ellen védekező országnak. Annyiban várható volt ez a lépés, hogy a németek korábban azt mondták, csak akkor küldenek a saját Leopardjaikból, ha az USA is küld Abramseket.

Abrams tankok egy 2022-es hadgyakorlaton Lengyelországban.
photo_camera Abrams tankok egy tavalyi hadgyakorlaton Lengyelországban. Fotó: Artur Widak/Anadolu Agency via AFP

Mindez számos kérdést felvet, például azt, hogy hogyan fogják használni az ukrán katonák az amerikai harckocsikat, hisz ezek a harmadik generációs eszközök számos dologban különböznek még a mégoly jónak tartott Leopardoktól is. Csak egy példa, hogy azokkal ellentétben az Abramsek nem gázolajjal, hanem kerozinnal működnek és egy gázturbina hajtja őket.

link Forrás

Ezekre a kérdésekre és még ennél is többre válaszokat ad Magyari Péter nagycikke a témában.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.