Úgy néz ki, hogy Olaf Scholz végül ráengedi a Leopardokat az oroszokra

Lezárt tartalom a Kör tagjainak külföld
január 24., 19:10
comments 27

Hetek óta nyugati politikusok, szakértők és szervezetek sora követeli egyre hangosabban a német kormánytól, hogy engedje Leopard 2 típusú tankjait harcolni Ukrajnában, az oroszok ellen.

Olyan tankgyártó nemzetek is sürgették Berlin jóváhagyását, mint Franciaország és az USA, amelyek a legmodernebb, kategóriájukban a német Leopardhoz mérhető tankokat képesek előállítani.

Az ukrán kormány is a németet sürgeti, nem másokat, hogy adjon tankot, vagy legalább engedje, hogy más adjon Leopardot nekik – a német kormány jóváhagyása nélkül senki sem adhatja tovább a sajátjait sem.

Lengyelország kedden kérte hivatalosan a német kormánytól, hogy a sajátjaiból 14 darabot átadhasson Ukrajnának. Hétfőn a német külügyminiszter azt mondta, ha a lengyelek hivatalosan kérik, akkor a berlini kormány nem áll ellen, majd Olaf Scholz kancellár szóvivője rögtön lehűtötte a kedélyeket, mondván, nincs erről még döntés. Korábban a spanyol kormány 40-et ígért a saját Lepoardjaiból Ukrajnának, de Madrid még nem fordult exportengedélyért Berlinhez, ahogy a néhány darabot belengető dán és finn kormány sem.

Kedd este a Spiegel és a Politico is saját német kormányzati forrássaira hivatkozva azt írta, szerda kora délután a kancellár bejelenti, hogy enged a lengyel kérésnek, sőt akár németországi tankok átadását is bejelentheti. A hírt hivatalosan még nem erősítették meg.

Miért a Leopardot kéne adni?

Elsősorban azért, mert jó, és nagyon sok van belőle.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt