Elismerték az ukránok, hogy elvesztették Szoledart

háború
január 25., 14:20
comments 15

Az ukrán erők kivonultak a kelet-ukrajnai Szoledarból – jelentette be szerdán Szerhij Cserevatij, a keleti országrészben harcoló ukrán alakulatok szóvivője. „Erőink teljesítették legfőbb feladatukat: nem engedték meg az ellenségnek, hogy áttörjön a frontvonalon.” Lényegében ez az első orosz győzelem a nyár közepe óta.

photo_camera Sebesült ukrán katonát szállítanak el Szoledar mellől január 14-én Fotó: ANATOLII STEPANOV/AFP

Az orosz erők már 12 napja bejelentették, hogy elfoglalták a kelet-ukrajnai kisvárost, de akkor az ukránok a település nyugati peremén tartottak még néhány háztömböt. Az ostromot nagyrészt a zsoldosokból és fegyencekből álló Wagner-csoport irányította.

Ahogy az ottani fronthelyzetről szóló elemzésében Rácz András megjegyezte: Szoledart a mostani háborúban leginkább az teszi fontossá, hogy egy kulcsfontosságú, megerődített ukrán település, az augusztus óta ostromlott Bahmut elővárosa. Szoledar megszerzésével az oroszok el tudják vágni a Bahmutot északról a külvilággal összekötő utat, illetve egy fontos vasútvonalat is. (Reuters/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt