Elismerték az ukránok, hogy elvesztették Szoledart

háború
2023 január 25., 14:20
comments 15

Az ukrán erők kivonultak a kelet-ukrajnai Szoledarból – jelentette be szerdán Szerhij Cserevatij, a keleti országrészben harcoló ukrán alakulatok szóvivője. „Erőink teljesítették legfőbb feladatukat: nem engedték meg az ellenségnek, hogy áttörjön a frontvonalon.” Lényegében ez az első orosz győzelem a nyár közepe óta.

Sebesült ukrán katonát szállítanak el Szoledar mellől január 14-én
photo_camera Sebesült ukrán katonát szállítanak el Szoledar mellől január 14-én Fotó: ANATOLII STEPANOV/AFP

Az orosz erők már 12 napja bejelentették, hogy elfoglalták a kelet-ukrajnai kisvárost, de akkor az ukránok a település nyugati peremén tartottak még néhány háztömböt. Az ostromot nagyrészt a zsoldosokból és fegyencekből álló Wagner-csoport irányította.

Ahogy az ottani fronthelyzetről szóló elemzésében Rácz András megjegyezte: Szoledart a mostani háborúban leginkább az teszi fontossá, hogy egy kulcsfontosságú, megerődített ukrán település, az augusztus óta ostromlott Bahmut elővárosa. Szoledar megszerzésével az oroszok el tudják vágni a Bahmutot északról a külvilággal összekötő utat, illetve egy fontos vasútvonalat is. (Reuters/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.