Indulnak a német Leopard tankok Ukrajnába

külföld
január 25., 11:06
comments 23

Olaf Scholz német kancellár a kormányülésen bejelentette, hogy Németország 14 Leopard 2 típusú tankot küld Ukrajnába az oroszok ellen harcolni - adta hírül a BBC.

Ez a döntés követi azt a jól ismert irányvonalunkat, hogy lehetőségeinkhez mérten támogatjuk Ukrajnát. Nemzetközi szinten szorosan összehangolt módon járunk el

- fogalmazott közleményében. A támogatás azt szolgálja, hogy az ukrán hadsereg minél gyorsabban felállíthasson két zászlóaljat a német gyártmányú harckocsikból. Ehhez más országok is átadnak ilyen járműveket Ukrajnának, amihez megkapják a német kormány engedélyét. A lengyel kormány közölte is, hogy kész a 14 Leopard 2 harckocsiját – mintegy 250-es készletéből – Ukrajnába küldeni.

photo_camera Fotó: MOHSSEN ASSANIMOGHADDAM/dpa Picture-Alliance via AFP

A 444 is megírta, hogy hetek óta nyugati politikusok, szakértők és szervezetek sora követeli egyre hangosabban a német kormánytól, hogy engedje Leopard 2 típusú tankjait harcolni Ukrajnában. Lengyelország kedden kérte hivatalosan a német kormánytól, hogy a sajátjaiból 14 darabot átadhasson Ukrajnának.

Leopardokból nemcsak sok van Ukrajnához viszonylag közel, de folyamatosan gyártják is ezeket, és van alkatrész-utánpótlás. A Leopard további nagy előnye, hogy egy csomó európai hadseregben rendszeresítve van, így az európaiak könnyen megszervezhetik az ukrán katonák kiképzését.

Oroszország korábban azt közölte, hogy a fejlettebb nyugati fegyverek átadása a háború eszkalációjához vezet. A BBC kommentárja szerint a német közvélemény több katonai támogatást szeretett volna adni Ukrajnának, és felháborodott Olaf Scholz eddigi habozásán. Ez a heves vita megosztotta az országot, kettészakította a parlamentet, sőt a kormányt is.

A BBC szerint a német szélsőjobb és a radikális baloldal kivételével a legtöbb politikus üdvözli a német tankok küldését. Ugyanakkor sokan aggódnak, hogy az Ukrajnába szánt fegyverek szűnni nem akaró növelése a háború kontrollálhatatlanná válását okozhatja. Oroszország pedig a német tankokkal erősítheti azt a narratívát, hogy a NATO beszállt a háborúba.

Már reagált a Kreml is. Dmitrij Peszkov szóvivő szerint ezek a tankok égnek, mint a többi, csak nagyon drágák.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök megköszönte Olaf Scholz döntését, szerinte így könnyebb lesz megállítani Oroszországot. Rishi Sunak brit kormányfő szerint is helyes döntés született, mert Ukrajna így megnyerheti a háborút és biztosítani lehet a tartós békét. A litván külügy is köszöni a tankokat, így: Tanke Schön.

Olaf Scholz a berlini parlamentben elmondta: a határokat nem lehet erőszakkal elmozdítani, ezért döntött Ukrajna támogatása mellett.

Lépésről lépésre haladtunk, és ez vonatkozik erre a legutóbbi döntésre is

- fogalmazott a kancellár.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt