Indulnak a német Leopard tankok Ukrajnába

külföld
2023 január 25., 11:06
comments 22

Olaf Scholz német kancellár a kormányülésen bejelentette, hogy Németország 14 Leopard 2 típusú tankot küld Ukrajnába az oroszok ellen harcolni - adta hírül a BBC.

Ez a döntés követi azt a jól ismert irányvonalunkat, hogy lehetőségeinkhez mérten támogatjuk Ukrajnát. Nemzetközi szinten szorosan összehangolt módon járunk el

- fogalmazott közleményében. A támogatás azt szolgálja, hogy az ukrán hadsereg minél gyorsabban felállíthasson két zászlóaljat a német gyártmányú harckocsikból. Ehhez más országok is átadnak ilyen járműveket Ukrajnának, amihez megkapják a német kormány engedélyét. A lengyel kormány közölte is, hogy kész a 14 Leopard 2 harckocsiját – mintegy 250-es készletéből – Ukrajnába küldeni.

photo_camera Fotó: MOHSSEN ASSANIMOGHADDAM/dpa Picture-Alliance via AFP

A 444 is megírta, hogy hetek óta nyugati politikusok, szakértők és szervezetek sora követeli egyre hangosabban a német kormánytól, hogy engedje Leopard 2 típusú tankjait harcolni Ukrajnában. Lengyelország kedden kérte hivatalosan a német kormánytól, hogy a sajátjaiból 14 darabot átadhasson Ukrajnának.

Leopardokból nemcsak sok van Ukrajnához viszonylag közel, de folyamatosan gyártják is ezeket, és van alkatrész-utánpótlás. A Leopard további nagy előnye, hogy egy csomó európai hadseregben rendszeresítve van, így az európaiak könnyen megszervezhetik az ukrán katonák kiképzését.

Oroszország korábban azt közölte, hogy a fejlettebb nyugati fegyverek átadása a háború eszkalációjához vezet. A BBC kommentárja szerint a német közvélemény több katonai támogatást szeretett volna adni Ukrajnának, és felháborodott Olaf Scholz eddigi habozásán. Ez a heves vita megosztotta az országot, kettészakította a parlamentet, sőt a kormányt is.

A BBC szerint a német szélsőjobb és a radikális baloldal kivételével a legtöbb politikus üdvözli a német tankok küldését. Ugyanakkor sokan aggódnak, hogy az Ukrajnába szánt fegyverek szűnni nem akaró növelése a háború kontrollálhatatlanná válását okozhatja. Oroszország pedig a német tankokkal erősítheti azt a narratívát, hogy a NATO beszállt a háborúba.

Már reagált a Kreml is. Dmitrij Peszkov szóvivő szerint ezek a tankok égnek, mint a többi, csak nagyon drágák.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök megköszönte Olaf Scholz döntését, szerinte így könnyebb lesz megállítani Oroszországot. Rishi Sunak brit kormányfő szerint is helyes döntés született, mert Ukrajna így megnyerheti a háborút és biztosítani lehet a tartós békét. A litván külügy is köszöni a tankokat, így: Tanke Schön.

Olaf Scholz a berlini parlamentben elmondta: a határokat nem lehet erőszakkal elmozdítani, ezért döntött Ukrajna támogatása mellett.

Lépésről lépésre haladtunk, és ez vonatkozik erre a legutóbbi döntésre is

- fogalmazott a kancellár.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.