Nyugodtan árat emelhetnek az építési közbeszerzések győztesei

gazdaság
2023 január 25., 06:49
comments 9

Beépíthetik az áraikba az orosz-ukrán háború miatti anyagáre-melkedést az építési közbeszerzések győztesei anélkül, hogy ezért egy új közbeszerzési eljárást kellene lefolytatniuk – vette észre a kormány döntését a hvg.hu.

A kedd késő esti Magyar Közlönyben jelent meg a rendelet, e szerint akkor lehet így módosítani a szerződést új pályázat nélkül, ha szolgáltatás, árubeszerzés és építési vagy szolgáltatási koncesszió esetén az eredeti szerződés értékének kevesebb mint 10 százalékával nő az ár, építési beruházásnál pedig az eredeti szerződéses érték 15 százalékánál nem szabad tovább emelkednie.

A rendelet másik lényege, hogy a rendes üzleti kockázat feletti áremelkedésnek a megrendelő az 50 százalékát jogosult átvállalni, legfeljebb az eredeti szerződés értékének 15 százalékáig (azaz addig a mértékig, amit az uniós irányelv lehetővé tesz). Miniszteri felügyelet mellett a megrendelő és a kivitelező vállalkozó felesben kötelesek viselni az orosz-ukrán háború okozta, előre nem tervezhető, a rendes üzleti kockázat mértékét meghaladó alapanyagár növekedés terheit.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.