Nyugodtan árat emelhetnek az építési közbeszerzések győztesei

gazdaság
január 25., 06:49
comments 9

Beépíthetik az áraikba az orosz-ukrán háború miatti anyagáre-melkedést az építési közbeszerzések győztesei anélkül, hogy ezért egy új közbeszerzési eljárást kellene lefolytatniuk – vette észre a kormány döntését a hvg.hu.

A kedd késő esti Magyar Közlönyben jelent meg a rendelet, e szerint akkor lehet így módosítani a szerződést új pályázat nélkül, ha szolgáltatás, árubeszerzés és építési vagy szolgáltatási koncesszió esetén az eredeti szerződés értékének kevesebb mint 10 százalékával nő az ár, építési beruházásnál pedig az eredeti szerződéses érték 15 százalékánál nem szabad tovább emelkednie.

A rendelet másik lényege, hogy a rendes üzleti kockázat feletti áremelkedésnek a megrendelő az 50 százalékát jogosult átvállalni, legfeljebb az eredeti szerződés értékének 15 százalékáig (azaz addig a mértékig, amit az uniós irányelv lehetővé tesz). Miniszteri felügyelet mellett a megrendelő és a kivitelező vállalkozó felesben kötelesek viselni az orosz-ukrán háború okozta, előre nem tervezhető, a rendes üzleti kockázat mértékét meghaladó alapanyagár növekedés terheit.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt