Vizoviczki-ügy: két hét múlva hirdetnek ítéletet a rendőri korrupciós ügyben

bűnügy
2023 január 25., 14:50

A Központi Nyomozó Főügyészség 2014. augusztus 21-én emelt vádat Vizoviczki László és 21 társa ellen a Fővárosi Törvényszéken, ahol az I., a X., a XI., a XV., a XVII., a XVIII., a XIX. és a XX. rendű terheltekre már 2020 júniusában kimondták az ítéletet. A fent felsorolt vádlottak beismerték bűnösségüket és lemondtak a bizonyításról. Velük szemben a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa – a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsának másodfokú határozatával – már korábban jogerősen befejezte az eljárást.

Vizoviczki László készül felszólalni az utolsó szó jogán az ellene és 33 társa ellen milliárdos nagyságrendű vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás vádjával indult büntetőper tárgyalásán a Fővárosi Törvényszéken 2017. április 24-én.
photo_camera Vizoviczki László készül felszólalni az utolsó szó jogán az ellene és 33 társa ellen milliárdos nagyságrendű vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás vádjával indult büntetőper tárgyalásán a Fővárosi Törvényszéken 2017. április 24-én. Illusztráció: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

A Fővárosi Törvényszéken 2015. január 14-én kezdődött tárgyalássorozatban az első 87 tárgyalási nap után – az eljáró tanács elnökének betegsége miatt – elölről kellett kezdeni az eljárást, amiben 2019. november 5-től eddig a bíróság összesen 240 tárgyalási napot tűzött ki, de ezek közül a pandémia és egyéb egészségügyi okok miatt 77, végső soron egy teljes tárgyalási évnyi tárgyalás elmaradt.

Az eljárás számokban

A több mint 66 ezer oldalt kitevő peranyag része a titkos információgyűjtés és a titkos adatszerzés során keletkezett több mint 47 ezer bizonyíték. Az összesen kb. 210 órányi hang- és képfelvétel lejátszása és az sms-ek felolvasása az eljárásban 38 tárgyalási napot vett igénybe.

A kb. 300 tanú kihallgatása és vallomásaik felolvasása 100 tárgyalási napon keresztül tartott. A koronatanú kihallgatása – akinek a nyomozati vallomása 2000 oldal – az első eljárásban 28, az elölről kezdett eljárásban 10, összesen tehát 38 tárgyalási napot vett igénybe. Volt olyan vádlott, aki 7 tárgyalási napon át tett vallomást.

Az ügyben összesen 66 orvos-, adó- és könyv-, fegyver-, informatikai-, közgazdász- és nyelvész szakértői, illetve szaktanácsadói véleményt, jelentést szerzett be a bíróság.

Az ítélet rendelkező részének nyilvános kihirdetése február 9-én 10 órakor lesz – közölte a Fővárosi Törvényszék.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.