F-16-osok érkezésére utalt egy ukrán tisztviselő

háború
2023 január 27., 14:35
comments 3

„Hamarosan Ukrajna egén” - posztolta Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára egy F-16-os vadászgépekről szóló videó kíséretében.

Egyelőre nem tudni, történt-e megállapodás ilyen vadászgépek szállításáról, de Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éppen két nappal ezelőtt beszélt arról, hogy a légierejüknek is támogatásra van szüksége.

photo_camera Egy F-16-os vadászgép Fotó: JACK GUEZ/AFP

Az F-16-osokat gyártó amerikai cég, a Lockheed Martin vezetője a Financial Timesnak azt mondta, ha szükséges, képesek bővíteni a kapacitásaikat. Az Egyesült Államok kormánya ódzkodik a vadászgépek szállításától, attól tartva, hogy orosz területeket támadhatnának velük. Ahhoz, hogy más ország szállíthasson F-16-osokat, szintén amerikai jóváhagyásra van szükség.

Németország a napokban bólintott rá, hogy Leopard 2 típusú harckocsikat küldjenek Ukrajnába, ami ugyancsak jelentős fejlemény a nyugati fegyverszállítások történetében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.