Nem szabad erőszakkal kendőbe kényszeríteni a nőket, mondja egy iráni vallási vezető

külföld
január 27., 18:09
comments 6

Nasszer Makarem Sirázi nagyajatollah, Irán egyik fő siíta vallási vezetője szerint „nem lehet erőszakkal és nyomásgyakorlással megoldani a hidzsáb viselésének kérdését".

Szerdán Ezatollah Zarghami örökségvédelmi és idegenforgalmi miniszter is „nagyobb toleranciára szólított fel azokkal az iráni nőkkel szemben, akik nem viselik nyilvános helyeken a muszlim kendőt”.

Iránban január 10-én jelentették be az igazságügyi hatóságok hogy ismét súlyos büntetés, például száműzetés várhat azokra a nőkre, akik nem viselik a kötelező fejkendőt.

photo_camera Fotó: MORTEZA NIKOUBAZL/NurPhoto via AFP

Tavaly véres tiltakozási hullámot váltott egy egy 22 éves kurd nő, Mahsza Amini halála. Aminit azért vette őrizetbe az iráni erkölcsrendészet, mert állítólag nem az előírásoknak megfelelően viselte a hidzsábot, majd fogvatartása alatt, szeptember 13-án meghalt. Szemtanúk szerint a hatóságok bántalmazták.

Iránban négy embert végeztek ki az őszi tüntetések miatt, míg 18 másik embert halálra ítéltek. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.