Leminősítette Magyarországot a Standard & Poor’s

gazdaság
2023 január 28., 06:41
comments 20

A Standard & Poor’s péntek késő este lefelé módosította a magyar államadósság besorolását. Több mint tíz év után fordult ez elő a három nagy hitelminősítő valamelyikénél.

Az S&P egy fokozattal ("BBB/A-2"-ről "BBB mínusz/A-3"-ra) módosította lefelé a magyar adósságbesorolást. Ezzel még - éppen - a befektetésre ajánlott kategóriában maradt Magyarország. A leminősítés előtt a kilátás már negatív volt, most ez stabilra változott.

A Portfolió által idézett indokolás megemlíti, hogy az MNB a monetáris politika jelentős szigorítására kényszerült s tartósan magas infláció, a forintárfolyam ingadozása és a külső nyomás miatt. A költségvetésre is nyomás került a magas energiaárak, a bizonytalan gazdasági kilátások és az emelkedő kamatkiadások miatt. És továbbra is bizonytalan az uniós források sorsa, mert az ugyan nem veszett el, de a megszerzéséhez a kormánynak egy sor kihívásokkal teli politikai reformot kell végrehajtania.

Az elemzők azzal számolnak, hogy a magyar gazdaság elkerülheti a jelentős visszaesést a következő két évben, és kezelni tudja majd az orosz-ukrán háborúból fakadó kockázatokat annak ellenére is, hogy a fiskális és monetáris politika rugalmassága is problémát jelenthet. Eközben a kormány fokozatosan csökkenti majd a költségvetési hiányt a következő években.

De ehhez szükség van arra, hogy folytatódjanak az orosz gázszállítások, és az uniós forrásokat se bukjuk el, csak csúszva érkeznek meg. Ha ezek nem történnek meg, további leminősítés jöhet.

A másik két nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Moody's Investors Service az S&P új besorolásánál eggyel jobb fokozaton tartja nyilván, de a Fitch a múlt héten módosította negatívra a magyar adósosztályzat kilátását.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.