Petr Pavel nagy fölénnyel nyerte a cseh elnökválasztást

külföld
2023 január 28., 15:22
comments 52

Petr Pavel nyugalmazott tábornok, a NATO Katonai Bizottságának volt elnöke magabiztosan, nagy fölénnyel nyerte a cseh elnökválasztás második fordulóját Andrej Babišsal szemben, írja a Guardian prágai tudósítója.

A szavazatok 88 százalékának összesítése után Pavel 57 százalékkal vezet, míg Babiš a szavazatok 42,96 százalékát kapta meg, és a köztük lévő különbség 700 ezer szavazat, amit reálisan már nem lehet behozni. Pavel köszöntötte is már támogatóit, akik 'elnök, elnök' skandálással fogadták. „ Ez a választás az értékekről szólt, az igazság, a méltóság, a tisztelet és az alázatosság győzött” - jelentette ki Petr Pavel első sajtótájékoztatóján a prágai Karlínban. "Kész vagyok szolgálni ezeket az értékeket annak érdekében, hogy visszatérjenek a Hradzsinba és egész cseh társadalomba" - tette hozzá. A leendő elnöknek már gratulált a miniszterelnök, Petr Fiala is.

A pénteken és szombaton zajló választás részvétele meghaladta a 70 százalékot, ami új rekordot jelent.

photo_camera Fotó: LUKAS KABON/Anadolu Agency via AFP

A második forduló előtti felmérések hasonló, sima Pavel-győzelmet jeleztek előre, mivel a független jelöltként induló extábornokot támogatta az összes jelentősebb, mainstream párt. Pavel győzelmét a demokrácia és a nyugati elköteleződés melletti kiállásként értékelték az első elemzések, míg a milliárdos oligarcha Babišt az orbánizmus cseh bevezetésének szándékával vádolták meg politikai ellenfelei. A két forduló között Babiš mindent egy lapra feltéve kampányolt, ellenfelét többek között azzal vádolva, hogy háborúba vezetné az országot, de ez a heves lejáratókampány (amiről részletesen is írtunk) a jelek szerint nem hozott áttörést a számára.

Jiří Pehe politológus a lapnak arról beszélt, hogy Pavel megválasztása komoly változást hoz majd a cseh elnökségben, hiszen a most távozó Miloš Zeman számos alkalommal szégyent hozott az országra, közismerten Moszkva-barát volt, oroszok elleni szankciókat akadályozott meg, közben pedig kifejezetten udvariatlan és sértő stílusa volt. Ehhez képest Pavel sokkal földhöz ragadtabb, erős nyugatbarát meggyőződéssel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.