Mindenki Babiš ellen, az orbánizmustól féltik a cseh demokráciát

külföld
2023 január 26., 19:56

Csehországban pénteken és szombaton rendezik az elnökválasztás második fordulóját. Az első körből ketten jutottak tovább: a független Petr Pavel nyugalmazott tábornok mindössze 23 ezer szavazat különbséggel végzett az élen a milliárdos pártalapító Andrej Babiš előtt. Ez a harmadik közvetlen elnökválasztás, az előző kettőt az a jelölt nyerte, aki az első fordulót is.

A vert mezőnyből öten Pavel mellett vannak, egy jelölt senkit sem támogat, a pártok közül pedig egyedül a Babiš által alapított ANO 2011, valamint a parlamenten kívülivé töpörödött Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja állt ki nyíltan Babiš mellett. A volt miniszterelnök csapdába került, emelnie kellett a tétet, megosztó témákkal kezdett hát kampányolni, miközben tisztában van azzal, hogy mindez visszájára is elsülhet. Szinte reménytelen vállalkozásnak tűnik ugyanis egyszerre mozgósítani saját híveit és távol tartani a szavazóhelyiségektől a csehek többségét, akik kifejezetten nem szimpatizálnak vele. Sokan emlékeznek még 2019 őszére, amikor negyedmilliós, a demokratikus Csehországban soha nem látott méretű tüntetésen követelték lemondását.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.