Andrej Babist halálosan megfenyegették

külföld
2023 január 24., 17:31
comments 3

„Andrej, ha megnyeri az elnökválasztást, fogom a puskám, és elmegyek egy utolsót vadászni. Úgysem fogom legyőzni a rákot, de még hőssé válhatok a fiaim szemében és biztosíthatom a jobb jövőt az unokáimnak. Veszít vagy meghal, illetve visszaléphet és nem csak az életét, hanem a becsületét is megmentheti” - ezt a névtelen levelet kapta Andrej Babis elnökjelölt, volt kormányfő, aki a cseh államfőválasztás második, döntő fordulójába jutott. Babis Petr Pavel nyugalmazott tábornokkal verseng a cseh államfői posztért az e hét végi második fordulóban.

Andrej Babis
photo_camera Andrej Babis Fotó: MICHAL CIZEK/AFP

Az ügyben a politikus feljelentést tett, és közölte, hogy a szavazásig nem vesz részt nyilvános kampányrendezvényen. Lemondta keddi útját a kelet-csehországi Hradec Královébe, nemcsak saját, hanem családja és támogatói védelmében is. Mint mondta, a kampányrendezvényeken egyre agresszívebbé válnak az emberek. „Nemcsak engem, de a hozzám legközelebb állókat is fenyegetik” - nehezményezte Babis.

A cseh rendőrség egyébként vizsgálatot folytat annak a lövedéket tartalmazó levélnek az ügyében is, amelyet a politikus felesége kapott. Hozzátette, hogy a Brnóban feladott levél tele volt sértésekkel.

Petr Pavel elítélte a riválisát és családját ért fenyegetéseket, ugyanakkor nemrég azt vetette Babis szemére, hogy éppen ő az, aki a kiélezett, személyeskedő kampányért felelős és önmérsékletre intette. Az első körben kiesett Danuse Nerudová, aki most a nyugalmazott tábornokot támogatja, szintén arról számolt be, hogy erőszakos fenyegetést kapott Babis állítólagos híveitől. Babis kampányáról nemrég Tóth-Szenesi Attila írt: Nem viszem háborúba Csehországot - így kampányol Orbán csehországi szövetségese.

A legfrissebb felmérések szerint Pavel jelentős előnnyel vezet Babis előtt. A Median közvéleménykutató-cég szerint Pavel a voksok 57,9, míg Babis 42,1 százalékára számíthat az elnökválasztáson. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.