Ártalmasnak tartja a DK a debreceni akkumulátorgyár ellen kezdeményezett népszavazásokat

POLITIKA
2023 január 30., 20:21
comments 32

Az LMP, a Momentum és a Mi Hazánk is kezdeményezett már népszavazást a Debrecenbe tervezett kínai akkumulátorgyár ellen, de a Demokratikus Koalíció debreceni képviselője, Varga Zoltán az ATV-nek azt mondta, nem támogatja ezeket:

Aki most népszavazást kezdeményez itt Debrecen városában, az egyszerűen politikai pártként nem tesz mást, mint árt ennek az ügynek. Hiszen tudjuk nagyon jól, hogy amire ez a népszavazási kezdeményezés, ha átmegy, akkor ez a gyár már bőven épülni fog.

Varga Zoltán a parlamentben
photo_camera Varga Zoltán a parlamentben Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Igaz, a Debreciner már tavaly augusztus közepén is megkérdezte a témával kampányoló Vargát, hogy nem terveznek-e népszavazást a CATL gyára ellen, de a DK-s képviselő akkor csak azt mondta, hogy a Fidesz ellehetetlenítette a népszavazás intézményét, majd zt ígérte, a DK mindent megtesz azért, hogy a helyiek tisztán lássanak az ügyben, szakembereket fognak megkérdezni, valószínűleg konferenciát is szerveznek, kikérik a beruházás minden dokumentumát, köztük a hatástanulmányokat is, azt azonban nem tudta megmondani, hogy kezdeményeznek-e népszavazást. A pártnak van egy környezetvédelmi árnyékminisztere is, aki egyben a Nagy Fal Magyar–Kínai Barátság Egyesület elnöke is, de eddig Oláh Lajos sem exponálta magát akkuügyben. A DK intézkedési tervét Molnár Csaba és Kálmán Olga mutatta be a a hétfői árnyékkonrmányinfón.

Faluvégi Balázs, a társadalom és környezettudatos befektetések szakértője az RTL-nek arról beszélt, hogy a kínai CATL most átadott türingiai üzemhez képest a Debrecenbe tervezett gyár a tervek szerint hétszer többet termelne, háromszor nagyobb lenne, és három és félszer annyian dolgoznának benne. Ez pedig több kockázattal is jár.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.