Finnország a svédekkel akar csatlakozni a NATO-hoz, nem kérnek Erdogan ajánlatából

háború
2023 január 30., 15:11
comments 6

Finnország kitart amellett, hogy Svédországgal együtt csatlakozzon a NATO-hoz, legkésőbb a júliusi csúcstalálkozón Vilniusban - közölte a finn külügyminiszter hétfőn Helsinkiben. „Hangsúlyoztuk minden jövőbeli NATO-partnerünknek, köztük Magyarországnak és Törökországnak, hogy a finn és a svéd biztonság együtt jár”- hangoztatta Pekka Haavisto, aki fontos mérföldkőként tekint a júliusi vilniusi NATO-csúcsra, reméli, hogy a két ország jelentkezését legkésőbb akkor elfogadják majd a tagországok.

Ehhez már csak Magyarországnak és Törökországnak kellene beadnia a derekát. A két ország már tavaly nyáron beadta a kérelmét, de a magyar parlament csak idén február második felében tárgyalja a kérdést. A török elnök pedig nemrég arról beszélt, hogy akkor is támogathatják Finnország NATO-tagságát, ha Svédországot kivétózzák. „Ha szükséges, másfajta választ fogunk adni Finnországnak. Svédország le lesz sokkolva, amikor a finneknek más választ adunk.” A finn külügyminiszter most erre reagált. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.