Amerikai kongresszusi bizottság előtt fog tanúskodni a TikTok vezére

TECH
2023 január 31., 12:22
comments 2

Március 23-án az amerikai Kongresszus energetikai és kereskedelmi bizottsága előtt fog megjelenni Shou Zi Chew, a TikTok vezérigazgatója. Ez lesz az első alkalom, hogy Chew amerikai vizsgálóbizottság előtt tanúskodik majd, és a megjelenésének nagy jelentősége lehet, mivel számos helyről hallani arról, hogy az amerikai kormány a videós alkalmazás teljes betiltására készülhet.

Az Information a bizottság közleménye alapján ír arról, hogy Chewt az alkalmazás adatvédelmi részleteiről, a gyerekekre gyakorolt hatásáról, illetve a TikTok anyavállalata és a Kínai Kommunista Párt kapcsolatáról is kérdezik majd.

Shou Zi Chew és Vivian Kao a 2022-es Met gálán
photo_camera Shou Zi Chew és Vivian Kao a 2022-es Met gálán Fotó: MIKE COPPOLA/Getty Images via AFP

A TikTok mögött Kína egyik legjelentősebb technológiai cége, a ByteDance áll, és a meglehetősen homályos kapcsolat miatt egyre erősebbek azok az amerikai kétpárti hangok, melyek az alkalmazás betiltását szorgalmazzák. Egyrészt attól tartva, hogy amerikai felhasználók adatai kínai kormány kezében köthetnek ki, másrészt amiatt aggódva, hogy egy politikailag kiélezett helyzetben, például a választások idején a TikTok hirtelen célzottan politikai tartalmakat kezdhet majd tálalni az amerikai felhasználóknak.

A Képviselőház külügyi bizottsága már februárban szavazhat egy tiltási javaslatól, miközben az amerikai kormány már korábban megtiltotta, hogy a szövetségi kormány birtokában lévő eszközökre telepítsék az alkalmazást. Erre válaszul a TikTok PR-kampányt indított, és többek között washingtoni elemzőközpontoknál és képviselőknél lobbiztak, hogy megnyugtassák a kedélyeket, az alkalmazás nem jelent veszélyt az amerikai nemzetbiztonsági érdekekre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.