Két erdélyi megyében vannak többségben a magyarok

külföld
2023 január 31., 13:45
comments 8

A romániai megyék közül Hargita megyében a legnagyobb a magyar nemzetiségűek aránya (85,7 százalék), utána Kovászna megye következik (71,8 százalék), írja a Transtelex a népszámlálási adatok alapján. Maros megyében 35,6 százalékot tesznek ki a magyarok.

Barna medve a csíkszeredai Octavian Goga Főgimnázium udvarán 2018. augusztus 21-én.
photo_camera Barna medve a csíkszeredai Octavian Goga Főgimnázium udvarán 2018. augusztus 21-én. Fotó: Veres Nándor/MTI/MTVA

A három székelyföldi megyén kívül Szatmár (31,4 százalék), Bihar (22,3 százalék) és Szilágy megyében (20,8 százalék) élnek viszonylag sokan, akik magyarnak vallották magukat.

A tavalyi népszámlálás alapján több mint 19 millióan élnek Romániában, de csak 16,5 millióan válaszoltak az etnikai hovatartozásról szóló kérdésre. Tavaly 225 ezerrel kevesebben vallották magukat magyarnak, mint 2011-ben. Az adatok alapján a magyar kisebbség a teljes lakosság 6 százalékát alkotja.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.