Kijevben felszólították a magyar nagykövetet, hogy abba kellene hagyni az ukránellenes retorikát

háború
január 31., 18:19
comments 36

Személyesen figyelmeztették a magyar nagykövetet a kijevi külügyminisztériumban, hogy „teljes mértékben elfogadhatatlan a magyar vezetés részéről régóta tapasztalható ukránellenes retorika, ami súlyos károkat okoz az ukrán-magyar kapcsolatokban”.

Íjgyártó Istvánt azután kérették be a nagykövetségre, hogy Orbán Viktor egy külföldi újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen arról beszélt, a háború következtében Ukrajna most olyan, mint Afganisztán, „egy senki földje”.

Szijjártó Péter
photo_camera Szijjártó Péter Fotó: DANIL SHAMKIN/NurPhoto via AFP

Az ukrán külügy felszólította a magyar felet, hogy „vessen véget ennek a negatív folyamatnak, hogy ne járjon helyrehozhatatlan következményekkel a két ország viszonyára nézve”.

A magyar külügy korábban így reagált az ügyre:

„A háború következménye, hogy emberek ezrei halnak meg és egész országrészek válnak pusztasággá. Magyarország ezért akar békét és fegyverszállítások helyett azonnali tűzszünetet. Ez Magyarország világos álláspontja a háború kezdete óta. Magyarország sem szavakban, sem tettekben nem kíván belekeveredni a háborúba.” (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.