Kilépnek az északi országok a Nemzetközi Újságíró Szövetségből

Média
január 31., 14:25
comments 3

A finn, a norvég, a dán és az izlandi szakszervezetek is távoznak a Nemzetközi Újságíró Szövetségből (IFJ). Döntésüket a szervezet antidemokratikus működésével, etikátlan pénzügyeivel és azzal indokolták, hogy nem zárták ki az orosz állami média Ukrajnában dolgozó alkalmzottait.

photo_camera Fotó: NOEL CELIS/AFP

A norvég tagszervezet elnöke szerint évek óta küzdöttek a döntési mechanizmusok és a pénzügyi viszonyok átláthatóságáért.

Nagy visszhangja volt annak is, amikor tavaly a korlátozott sajtószabadságáról ismert Ománban tartottak az IFJ kongresszusát, olyan pompás körülmények között, hogy felmerült a kérdés: miből fizették ezt? Mint kiderült, a 778 ezer eurós rendezvényre 745 ezer eurót kaptak az ománi kormánytól, magáncégektől és a helyi újságíró-szervezettől.

A 146 országban összesen 600 ezer újságírót képviselő IFJ hamisnak és károsnak minősítette a vádakat. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.