Szoros a barátság Belarusz és Zimbabwe között

külföld
2023 január 31., 13:31
comments 6

A zimbabwei kormányzó párt híveinek ezreit toborozták hétfőn a Robert Mugabe reptérre, hogy köszöntsék Aljakszandr Lukasenka belorusz elnököt. Ott várta Emmerson Mnangagwa, az afrikai ország 80 éves vezetője, akivel kedden hivatalos találkozón is részt vett.

link Forrás

A zimbabwei külügy történelmi jelentőségűnek nevezte Lukasenka érkezését, aki sosem látogatott még a szubszaharai térségbe. A két ország évek óta egyre szorosabb kapcsolatot ápol egymással: 2019-ben belorusz nagykövetséget nyitottak Hararéban, majd a zimbabwei elnök Minszkbe látogatott. 2021-ben oknyomozó újságírók feltárták Lukasanka családjának érdekeltségeit egy zimbabwei aranybányában.

A hivatalos közlés szerint most a bányászatban és a mezőgazdaságban szeretnék erősíteni az együttműködést, de elemzők szerint Belarusz katonai eszközöket is szívesen exportálna Zimbabwéba. MTZ traktorokat évek óta forgalmaznak az afrikai országban, amiről hétfőn újabb megállapodást írtak alá.

photo_camera Lukasenka és Mnangagwa Fotó: JEKESAI NJIKIZANA/AFP

Közös a két országban, hogy az emberi jogi helyzet miatt mindkettejüket nyugati szankciók sújtják, Belarusz pedig szoros szövetségese Vlagyimir Putyin Oroszországának. (Africa News, Euronews)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.