Tíz évre börtönbe küldik őket, mert táncoltak egy iráni emlékmű előtt

külföld
január 31., 16:01
comments 6

„Korrupcióra és nyilvános prostitúcióra való felbujtás” miatt tíz év hat hónap börtönbüntetésre ítéltek egy fiatal párt Iránban.

A huszonéves fiatalokat novemberben tartóztatták le, miután elterjedt róluk egy videó, amelyen Irán egyik legismertebb óriásemlékműve, az Azadi-torony előtt táncolnak. Az iráni törvények szerint a nők nem táncolhatnak nyilvános helyen, pláne nem egy férfival, ráadásul Astiyazh Haghighi fejkendőt sem viselt.

link Forrás

A Guardian által idézett amerikai jogvédő szervezet szerint a páros nem fogadhatott ügyvédet az eljárás során, és óvadék ellenében sem engedték őket szabadon.

Tavaly véres tiltakozási hullámot váltott ki Iránban egy 22 éves kurd nő, Mahsza Amini halála. Aminit azért vette őrizetbe az iráni erkölcsrendészet, mert állítólag nem az előírásoknak megfelelően viselte a hidzsábot, majd fogva tartása alatt, szeptember 13-án meghalt. Szemtanúk szerint a hatóságok bántalmazták.

Iránban négy embert végeztek ki az őszi tüntetések miatt, míg 18 másik embert halálra ítéltek. Az ENSZ szerint legalább 14 ezer embert tartóztattak le köztük hírességeket, újságírókat, ügyvédeket és átlagembereket, akik utcára vonultak.

A most elítélt pár régóta komoly követőtáborral rendelkezett az Instagramon, táncolós videójuk, Haghighi szabadon lobogó haja pedig a tiltakozó mozgalom szimbólumává vált.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.