Kenőpénzt fogadtak el egy műszaki vizsgaállomáson

bűnügy
2023 február 01., 11:52

Korrupció miatt nyomoznak egy közép-magyarországi műszaki vizsgaállomáson, ahol a kormányhivatali dolgozók vesztegetési pénzt fogadtak el ügyfelektől, amit szétosztottak egymás között, olvasható az ügyészség honlapján.

Az illetékes szakállamtitkárság jelzése alapján a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) vizsgálatot végzett, majd a nyomozó ügyészség elrendelte a műszaki vizsgaállomáson elfogott nyolc kormánytisztviselő őrizetét. A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt nyomoz.

A megalapozott gyanú szerint egy közép-magyarországi kormányhivatal dolgozói, a gépjárművek műszaki vizsgáztatásakor vesztegetési pénzt fogadtak el az ügyfelektől. A vizsgabiztosok az így kapott kenőpénzről még nyilvántartást is vezettek, azt a hivatali munkaidő lejárta előtt – rendszerint a műszaki vizsgáló állomás öltöző-helyiségében – összegyűjtötték, majd egyenlő arányban szétosztották, függetlenül attól, hogy az adott napon mely kormánytisztviselő milyen összegű korrupciós pénzt vett át.

A nyomozás során több mint 53 millió forint készpénz került elő, amelyet az ügyészség lefoglalt.

2020-ban is volt egy hasonló ügy, akkor a budapesti Mozaik utcai vizsgaállomáson történt korrupció.

Pontosítás: cikkünk első verziójában tévesen szerepelt, hogy a korrupciós ügy helyszíne Szeged: az NVSZ nem közölte a helyszínt.