Emberi Jogok Európai Bírósága: A magyar állam felelős a menekült férfi haláláért, aki 2016-ban a Tiszába fulladt

belföld
2023 február 02., 11:46
comments 10

A magyar hatóságok felelősek a 22 éves szír Farhan Al-Hwaist haláláért, aki rendőri bántalmazás és erőszakos visszakényszerítés miatt a Tiszába fulladt 2016-ban, szerepel az Emberi Jogok Európai Bírósága döntésében.

A férfi 2016 júniusában a testvérével, unokatestvérével (és egy iraki háromgyerekes családdal) a folyón keresztül próbált bejutni Szerbiából Magyarországra. A Helsinki Bizottság közleménye szerint a partra érkezésükkor a rendőrök kutyákat eresztettek rájuk, könnygázt vetettek be ellenük és kövekkel dobálták őket. Ezután „Go back to Serbia!” felszólításokkal visszakényszerítették őket a folyóba. A férfi megsérült, majd a Tiszába fulladt, testvére és unokatestvére visszajutott a Tisza szerb oldalára.

Halott testvérüktől búcsúznak a szír fivérek. Fotó: Segesvári Csaba / delmagyar.hu
photo_camera Halott testvérüktől búcsúznak a szír fivérek. Fotó: Segesvári Csaba / delmagyar.hu

A tragédia körülményeit a magyar hatóságok nem vizsgálták ki érdemben, írja a szervezet közleménye. A férfi testvére beperelte Magyarországot az élethez való jog sérelme, az embertelen bánásmód és az érdemi vizsgálatok hiánya miatt az Emberi Jogok Európai Bíróságán.

„A strasbourgi bíróság kimondta: a magyar hatóságok nem tettek semmit azért, hogy megvédjék egy egyértelműen veszélyben lévő ember életét, nem működtettek megfelelő mentési rendszert egy ismerten veszélyes folyószakaszon, ahol tudták, hogy gyakran kísérelnek meg menekülők átkelni, és a konkrét esetben sem tettek meg minden elvárhatót a bajba került férfi kimentése érdekében” - írja a közlemény. Ahogy azt is, hogy a nyomozó hatóság nem végezte megfelelően a dolgát és nem derítette fel az ügy körülményeit a halálesetet és a rendőri bántalmazást illetően.

A strasbourgi bíróság ítélete szerint a magyar államnak 34 ezer euró kártérítést és az eljárás költségeit kell kifizetnie az áldozat testvérének.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.