Hangzatos Deutsch-felszólalás után nem szavaztak Oroszország elítéléséről a fideszes EP-képviselők

eu
2023 február 02., 14:01

Újabb, Oroszországot elítélő állásfoglalásról vitázott, majd szavazott az Európai Parlament csütörtökön. A vitában még fel is szólalt Deutsch Tamás, aki a hvg.hu összefoglalója szerint így kezdte a beszédét: „Magyarország elítéli az orosz agressziót. A megtámadott oldalán állunk, kiállunk Ukrajna függetlensége és területi épsége mellett. Támogatjuk Ukrajna európai uniós tagságát is.” Aztán pedig a szankciókat bírálva elmondta, az Oroszországgal szembeni büntetőintézkedések nem hozták el a háború végét.

A felszólalások után ezekről szavazott a parlament:

  • az EU-nak és Ukrajnának törekednie kell Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdésére,
  • az EU-nak fokoznia kell a Kijevnek nyújtott katonai, gazdasági és humanitárius támogatást,
  • el kell fogadni a Moszkva elleni szankciók tizedik csomagját.

A Fidesz a szavazás után kiadott egy közleményt, amelyben összefoglalták Deutsch Tamás felszólalását, és kiegészítették Gál Kinga véleményével. Arról azonban egy szó sem esett, hogy a képviselőcsoport testületileg távol maradt a szavazástól – írja a hvg.hu. A szavazásról szóló jegyzőkönyv itt található.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.