Kanada befogad tízezer ujgur menekültet

külföld
2023 február 02., 08:15
comments 4

A kanadai parlament egyhangúlag elfogadott egy indítványt 10 ezer ujgur menekült befogadásáról, írja The Guardian. A szerdai szavazás előzménye, hogy a kanadai törvényhozás 2021 februárjában népirtásnak minősítette, ahogy Kína az ujgurokkal és más muszlimokkal bánik az északnyugati Hszincsiang tartományban.

Ujgur átnevelőtábornak tartott épület Kínában.
photo_camera Ujgur átnevelőtábornak tartott épület Kínában. Fotó: GREG BAKER/AFP

Jogvédő csoportok szerint Kína legalább 1 millió ujgurt és más, többnyire muszlim kisebbséghez tartozó embert tart fogva internálótáborokban. Kínát azzal is vádolják, hogy a táborokban kényszermunkát végeztetnek és erőszakkal sterilizáltatják a nőket. Peking ezt tagadja, állításuk szerint a hszincsiangi ujgur táborok létfontosságúak a terrorizmus elleni küzdelemben és a kisebbségek szakképzésében.

Több tízezren menekültek el a térségből, az indítványt támogató Sameer Zuberi kanadai hátsó padsorokban ülő képviselő szerint legalább 1600 embert Kína utasítására más országokban tartanak fogva. „Ez egyértelmű jelzés, hogy nem fogadjuk el az ujgur nép elleni emberi jogi jogsértéseket” - mondta Zuberi egy sajtótájékoztatón. „Ami az ujgurokkal történik, az elfogadhatatlan”.

Kínai rohamrendőr ujgur tüntetők gyűrűjében.
photo_camera Kínai rohamrendőr ujgur tüntetők gyűrűjében. Fotó: PETER PARKS/AFP

Mehmet Tohti, az Ujgur Rights Advocacy Project ügyvezető igazgatója szerint ezt az üzenetet nemcsak Kínában és Kanadában, hanem az egész világon meghallják.

Az indítvány szerint azokat az ujgurokat, akik harmadik - Kínán és Kanadán kívüli - országokba menekültek, Kína nyomásnak és megfélemlítésnek teszi ki, hogy hazájukba visszatérjenek. Azzal is vádolja Pekinget, hogy az országokra gazdasági és diplomáciai nyomást gyakorol, hogy az ujgurokat toloncolják ki. Az indítvány javasolja, hogy 2024-től kezdve két éven át tízezer ujgur telepedhessen le Kanadában.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.