Mintha Lavrov sem tekintené orosz területnek a Putyin által annektált megyéket

háború
2023 február 03., 05:50
comments 14

150 kilométerre is el lehet lőni azokat a földi indítású, kis átmérőjű rakétákat, amiket a hírek szerint Ukrajnába fog szállítani az Egyesült Államok.

Ez még mindig elmarad a Kijev által kért, 300 kilométeres hatótávolságú rakétáktól, de jóval fejlettebb a 85 kilométereseknél, amire a legfejlettebb eszközük képes. A fegyverek egy több mint kétmilliárd dolláros szállítmány keretében érkeznek, amiről pénteken közölnek részleteket.

Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter.
photo_camera Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Fotó: MAXIM SHEMETOV/AFP

A Financial Times szerint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egyrészt úgy reagált, hogy a nagy hatótávolságú rakéták csak meghosszabbítják a háborút.

Másrészt ennél érdekesebb, hogy azt mondta, az orosz hadsereg igyekszik olyan messzire szorítani az ukrán tüzérséget, hogy ne jelentsen veszélyt orosz területekre. „Minél nagyobb hatótávolságú fegyvereket szállítanak nyugatról, annyival távolabb kell tartanunk őket az orosz határtól.”

Vagyis Lavrov úgy fogalmazott, mintha nem tekintené orosz területeknek az Oroszország által hivatalosan annektált kelet-ukrajnai megyéket, amelyek egy részében jelenleg harcok dúlnak (egy másik részéből pedig már visszaszorították az orosz hadsereget).

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.