Napok óta kínai felderítő ballon köröz az USA felett

külföld
2023 február 03., 05:28

Kínai felderítő ballont találtak az amerikai légtérben néhány nappal ezelőtt, közölte a Pentagon.

A kínai hőkémballon, akarom mondani véletlenül az USA fölé sodródott, főleg meteorológiai célú léggömb Montana államban, az amerikai rakétasilók közelében.
photo_camera Fotó: Chase Doak/Chase Doak via REUTERS

A ballont vadászpilóták vizsgálták meg, de nem lőtték ki, attól tartva, hogy a darabjai veszélyt jelenthetnének a lakosságra. Katonai tisztviselők elmondása szerint a ballon most jóval magasabban van az utasszállító gépeknél, és nem jelent sem katonai, sem fizikai kockázatot. Másfelől a ballon mostani röppályájából úgy látják, fontosabb amerikai létesítmények fölé próbálják irányítani. Nem tudni, ez miket takar pontosan.

A Reuters által idézett szakértő szerint a felderítő ballonok amerikai és szovjet oldalon is népszerű kémeszközök voltak a hidegháború idején, de manapság már elavultnak számítanak. Az elmúlt években is küldtek ilyeneket az Egyesült Államok felé, de egyik sem maradt ilyen hosszú ideig. Mégis úgy látják, hírszerzési szempontból ez a ballon sem különösebben hasznos a kínaiak számára.

Kína egyelőre nem reagált a hírre, ami épp egy héttel az amerikai külügyminiszter pekingi látogatása előtt érkezett. Egy republikánus szenátor már felszólította a kormányt, hogy mondja le a találkozót.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.