Tarol a Fidesz a 40 év fölöttiek körében, a fiataloknak azonban csak a 14 százaléka szavazna rájuk a Medián felmérése alapján

belföld
2023 február 03., 19:13
comments 55

„Éles ellentét van a 40 évesnél fiatalabb és az annál idősebb korcsoportok politikai irányultsága között: míg az utóbbiaknak 59 százaléka, az előbbieknek csak 22 százaléka szavazna a Fidesz-KDNP-re.” - írja a Medián a decemberi felmérése alapján. Az eredményekből az is kiderül, hogy a fiatalok körében nemcsak a választásokon közös listán indult ellenzék népszerű, hanem az átlagnál nagyobb a Mi Hazánk Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt támogatottsága is.

A közvéleménykutatás készítői szerint a szakadék megmutatkozik akkor is, ha a szavazótáborok átlagéletkorát hasonlítjuk össze, de az ellenzék viszonylag alacsony átlagéletkora elfedi az egyes pártok közötti jelentős különbségeket. A baloldali pártok követői ugyanis átlagban idősebbek 50 évesnél, a DK-sok pedig inkább a hatvanas korosztály tagjai.

Kutatásukhoz azt is hozzátették, hogy az ellenzék persze csak akkor számíthat a fiatalokra, ha képes mozgósítani őket, mivel a biztos szavazók aránya 40 fölött 77 százalék, 40 alatt 67 százalék.

A felmérés eredményei alapján pedig hasonló különbség mutatkozik az Európai Unió megítélésében is:

A Medián országos reprezentatív felmérése 2022. december 9-15. között készült 1000 fős mintán, hibahatára ±3 százalék.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.