Nyolcvanas éveikben járó unatkozó milliárdosok indítottak proxyháborút a Disney legendás vezérigazgatója ellen

gazdaság
2023 február 05., 13:09
comments 1

Kívülről, messziről nézve rendkívül szórakoztató, a Succession sorozat hangulatát idéző könyöklős dráma robbant ki a világ egyik legnagyobb szórakoztatóipari vállalatánál, amit egy nyolcvanas éveiben járó különc milliárdos indított. Ráadásul egyes nyilatkozatai alapján időnként úgy tűnik, hogy leginkább csak a saját maga szórakoztatására.

Nelson Peltzről van szó, aki Trian Partners nevű vállalatán keresztül tavaly vásárolta be magát a Disneybe 900 millió dollár értékben, és melynek most az igazgatótanácsába akarja beszavaztatni magát, amit viszont a Disney vezetése nagyon nem szeretne.

Peltz aktivista befektetői magatartása a lehető legrosszabbkor jött a Disney vezérigazgatója, Bob Iger számára, aki tavaly novemberben tért vissza a vállalatbirodalom élére, miután 2020-as távozása után látványos mélyrepülés kezdődött a cégnél. Ami persze összefügghet azzal is, hogy Igert ugyan az elmúlt évtizedek egyik legbefolyásosabb, legdörzsöltebb CEO-jának szokás nevezni, viszont úgy köszönt le, hogy nem nagyon épített fel maga helyett megfelelő utódot. Mindenesetre tavaly visszatért, nem számítva arra, hogy hamarosan egy részvényes proxyháború közepén találhatja majd magát.

Claudia Peltz és Nelson Peltz, valamint Wendy Deng és Rupert Murdoch 2006-ban
photo_camera Claudia Peltz és Nelson Peltz, valamint Wendy Deng és Rupert Murdoch 2006-ban Fotó: EVAN AGOSTINI/Getty Images via AFP

Iger 2005-től 2020-ig tartó vezetése alatt nőtt igazán nagyra a Disney, ebben az időszakban vásárolták meg a Pixart 2006-ban hétmilliárd dollárért, a Marvelt 2009-ben négymilliárd dollárért, majd a Lucasfilmet 2012-ben szintén négymilliárdért. A vállalat agresszív terjeszkedését szerették a befektetők, az Iger vezette Disney megsokszorozta az értékét, és az amerikai és globális szórakoztatóipar egyik legnagyobb szereplőjévé vált. (Arról, hogy a Disney-birodalom mekkorára duzzadt, 2019-ben már hosszabban is írtunk.)

Volt viszont egy felvásárlás, melynek már sokkal vegyesebb a megítélése, és ez adta az apropót Peltz számára a támadáshoz. A Disney, szintén Iger irányításával, 2019-ben 71 milliárd dollárért vásárolta meg a Rupert Murdoch-féle Fox-birodalom egy jelentős szeletét, benne rengeteg filmes és tévés licenccel. Peltz, aki most a Disney igazgatótanácsába szeretne bekerülni, úgy látja, hogy ez egy teljesen elhibázott és túlárazott üzlet volt, és a célja az, hogy kellő számú részvényest maga mellé állítva a cég vezetésében is képviselhesse ezt az álláspontot.

Ez pedig nyílt hadüzenet a vezetésbe visszatérő Igerrel és örökségével szemben, ezért aztán a nyolcvanas éveiben járó milliárdos és az egyik legelismertebb, gyakran egyszerűen csak legendásnak nevezett CEO csatáját árgus szemekkel figyeli a teljes gazdasági sajtó.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.