Egymillió tibeti gyereket szakítottak el a családjuktól Kínában

külföld
2023 február 06., 13:42
comments 1

A tibeti kisebbségből mintegy egymillió gyermeket érint a kínai kormány politikája, amelynek célja a tibetiek kényszerű kulturális, vallási és nyelvi asszimilációja. Ennek érdekében a gyermekeket elszakítják a családjuktól és bentlakásos iskolákba küldik őket - figyelmeztettek ma az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának szakértői. Úgy vélik, hogy a tibeti gyermekek számára létrehozott bentlakásos iskolarendszer szemben áll a nemzetközi emberi jogi normákkal.

Tibeti gyerekek üdvözlik a kínai kormánydelegációt Lhasaban
photo_camera Tibeti gyerekek üdvözlik a kínai kormánydelegációt Lhasaban Fotó: CHEN JIANLI/Xinhua via AFP

Ezekben az iskolákban a tananyag és a környezet is a többségi han kultúrára épül, a tankönyvek tartalma szinte kizárólag a han diákok tapasztalatait tükrözi. A tibeti gyerekeknek mandarin nyelven kell elvégezniük az iskolát, amely nem nyújt érdemi tananyagot népcsoportjuk nyelvéről, történelméről és kultúrájáról. „Ennek eredményeképpen a tibeti gyerekek elveszítik anyanyelvi tudásukat és azt a képességüket, hogy szüleikkel és nagyszüleikkel könnyen kommunikáljanak tibeti nyelven, ami hozzájárul az asszimilációjukhoz és erodálja az identitásukat” - mondták a szakértők.

Bár Kína más részein is léteznek bentlakásos iskolák, ezek aránya a tibeti kisebbség által lakott területeken sokkal magasabb, és az utóbbi években egyre nőtt a számuk. Míg országos szinten az internátusban tanulók aránya meghaladja a 20 százalékot, addig az ENSZ információi szerint a tibeti gyerekek túlnyomó többsége, összesen közel egymillió gyerek bentlakásos iskolában tanul. Ezt úgy éri el a kínai kormány, hogy bezárják a vidéki iskolákat, a városi vagy megyei szintű iskolákban viszont szinte kizárólag mandarin nyelven tanítanak és beszélnek, és általában bentlakást követelnek a gyerekektől.

Az ENSZ szakértői szerint a politika ellentétes a diszkrimináció tilalmával, valamint a tibeti nép oktatási, nyelvi és kulturális jogaival, vallás- és hitszabadságával és más kisebbségi jogaival.

2021 augusztusában a kínai Etnikai Ügyek Központi Konferenciája felszólította az összes etnikai csoportot, hogy az legyen a vezérelve, hogy mindig a kínai nemzet érdekeit kell mindenek fölé helyezni. „Ez a felhívás újra megerősítette az egységes kínai nemzeti identitáson alapuló modern és erős szocialista állam felépítésének gondolatát. Ebben az összefüggésben a tibeti nyelv és kultúra népszerűsítésére irányuló kezdeményezéseket a jelentések szerint elfojtják, és a tibeti nyelv és oktatás mellett kiálló egyéneket üldözik” - mondták az ENSZ szakértői.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.