Feketelisták keringenek Oroszországban működő magyar cégekről

külföld
2023 február 06., 05:03
comments 24

Egy sor feketelista kering azokról a cégekről, amelyek az orosz-ukrán háború február 24-i kitörése után sem hagyták el Oroszországot. Ilyen a leave-russia.org vagy a Yale Egyetem listája. A listákon szereplő cégek nem szankciósértők attól, hogy egy nyugati embargó által sújtott országgal üzletelnek, a szerkesztőknek erkölcsi, etikai aggályaik vannak, szerintük minden gazdasági kapcsolat az agresszort erősíti.

A listák megbízhatósága hagy némi kívánnivalót maga után, tekintve, hogy olyan cégek is rajta vannak - Magyarországról például a Rába vagy a Zwack -, amelyek már hónapokkal korábban visszautasították, hogy bármilyen üzleti viszonyban állnának Oroszországgal. Állításuk szerint hiába vették fel a kapcsolatot a listák szerkesztőivel, még mindig szerepelnek a listán.

A nagy magyar cégek közül a Mol, a Richter Gedeon és az OTP szerepel a listán, de ott van az egészségügyi termékeket gyártó Sanatmetal vagy a Herendi Porcelánmanufaktúra.

Miért éri meg maradni Oroszországban?

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.