A törökországi-szíriai földrengések túlélői a romok alól kiabálnak, közben éjszaka fagyhalál is fenyegeti őket

katasztrófa
2023 február 07., 13:54

A Szíria és Törökország határán történt erős földrengés után az éjszaka újabb hírek érkeztek az egyik legrosszabbul sújtott régióból, Hatay tartományból.

Holttestet cipelnek a 7,8-as erősségű földrengés után hétfőn Törökország dél-keleti részén.
photo_camera Holttestet cipelnek a 7,8-as erősségű földrengés után hétfőn Törökország dél-keleti részén. Fotó: Can Erok/AFP

A BBC szerint még mindig van, aki a romok alól kiabál, és egy fémmel csapkodva sírva próbálja felkelteni a külvilág figyelmét, de nem mindenhol van elég ember, aki hatékonyan ki tudná menteni a túlélőket a romok alól. Amikor egy egész ház összedől, gépekre van szükség a romok kiemeléséhez.

A túlélőket és menedék nélkül maradókat ráadásul a fagyhalál is fenyegeti, éjszaka ugyanis fagypont alá süllyed a hőmérséklet.

A két országban együtt már több mint 5000 halottja van a hétfői 7,8-as erősségű és az azutáni 7,5-ös erősségű földrengésnek, ami Törökország délkeleti részét és a szomszédos Szíriát is súlyosan érintette. A halálos áldozatok száma várhatóan tovább fog nőni, ahogy a mostanra nemzetközivé vált kutató-mentő misszió folytatódik.

photo_camera Fotó: Muzaffer Cagliyaner/Anadolu Agency via AFP

Recep Tayyip Erdogan török elnök az országa déli részén 10 várost nyilvánított katasztrófa sújtotta övezetté, és kijelentette, hogy mindegyikben 3 hónapos szükségállapot lesz érvényben az okozott károk miatt. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.