Az a polgármesterjelölt győzött az ecuadori Puerto Lópezben, akit órákkal a választás kezdete előtt agyonlőttek

bűnügy
2023 február 07., 14:41

Szombaton fegyveresek támadták meg a szobát, ahol a 41 éves Puerto López-i polgármesterjelölt a kampánystábjával volt, és Omar Menéndezt meg egy tizenévest is agyonlőttek órákkal azelőtt, hogy a választás elindult volna. A választást így is Menéndez nyerte, a meggyilkolt politikus helyére várhatóan Menéndez pártjának egy tagja kerül a polgármesteri poszton.

Omar Menéndez
photo_camera Omar Menéndez egy kampányvideóján Forrás: Youtube

A rendőrség még vizsgálja a lehetséges indítékot. Az önkormányzati választásokat az erősödő bűnözési hullám idején tartották, az erőszakos drogbandák befolyása egyre nő. Nem Menéndez volt az egyetlen politikus, akit meggyilkoltak a választások előtt. Két héttel korábban a tengerparti Salinas város polgármesterjelöltjét, Julio César Farachiót is agyonlőtték.

A mostani ügyben egyelőre nem tartóztattak le senkit, a merénylők motoron menekültek el. Guillermo Lasso elnök elítélte a gyilkosságokat. A bankárból lett konzervatív elnök az ecuadori gyilkosságok növekvő számával küszködve több alkotmánymódosítást javasolt, ezeket vasárnap szavaztatták meg a választópolgárokkal.

Az egyik kérdés az volt, hogy lehetővé tegyék-e a nemzetközi szervezett bűnözéssel kapcsolatban álló ecuadoriak kiadatását külföldre, ha egy másik országban bíróság elé állítják őket, vagy ha már távollétében elítélték őket. Mivel sok ecuadori börtön túlterhelt, egyes tisztviselők szerint az elítélt bűnözők kiadatása szigorúan őrzött amerikai börtönökbe biztonságosabb és olcsóbb megoldás lenne az ecuadori igazságszolgáltatásnak. A szomszédos Kolumbia 1997-ben módosította alkotmányát ennek megfelelően, és azóta sok hírhedt drogbárót küldött az USA-ba. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.