Az amerikaiak korábban nem vették észre a kínai kémballonokat

külföld
2023 február 07., 06:51

Egy magas rangú amerikai tábornok, Glen VanHerck hétfőn azt mondta, a hadsereg korábban nem vette észre a kínai kémballonokat a legutóbbi ilyen ballon január 28-i felbukkanása előtt, ezt pedig „figyelmetlenségnek” nevezte.

A Pentagon a hétvégén közölte, hogy Donald Trump kormányzása idején legalább háromszor, Joe Biden elnöksége idején pedig eddig egy alkalommal repültek rövid időre kínai kémballonok az Egyesült Államok felett. Ezekről a korábban észlelt kémballonokról további részleteket nem közöltek, így azt sem, hogy az Egyesült Államok felett pontosan hol találták meg azokat.

Michael Waltz republikánus képviselő vasárnap azt mondta, a Pentagontól úgy tudja, az elmúlt években több kínai kémballonos „incidens” is történt, többek között Florida felett.

A legutóbb észlelt kínai kémballont az amerikai légierő vadászgépe lőtte le szombaton Dél-Karolina partjainál, egy héttel azután, hogy a ballon belépett az amerikai légtérbe. A ballon nem egyszerűen sodródott, rendelkezett propellerekkel és kormányzással is, és képes volt manőverezni: gyorsítani, lassítani és fordulni.

VanHerck nem zárta ki, hogy a kémballonon lehetett robbanóanyag is, de hozzátette, erre nincs bizonyítéka. Ez a kockázat azonban szerepet játszott abban, hogy a ballont inkább a nyílt víz felett lőtték ki. A ballon maradványait egy nagyjából 1500 méterszer 1500 méteres területről gyűjtötték össze, ebben több katonai hajó is részt vett. A ballon maradványait nem tervezik visszaadni Kínának.

Arról, hogy a Peking által csak eltévedt polgári ballonnak nevezett eszköz miért vezetett mindössze pár nap alatt az amerikai-kínai diplomáciai viszonyok romlásához, Horváth Bence írt részletesebben: Leeresztett ballon löki az eddigieknél is mélyebbre Washington és Peking kapcsolatát.

(Reuters)